Palmer: SAD su na strani Kosova, sad je trenutak za sporazum sa Srbijom

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAmbasador SAD u Srbiji Kajl Skot i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer je ocenio da je status kvo na Balkanu neodrživ i pozvao prištinske vlasti da „intenziviraju napore“ za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Na obeležavanju 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju Palmer je onima koji veruju da će se u jednom trenutku stvoriti bolji uslovi da se ispregovara sporazum poručio da „nema boljeg trenutka od sadašnjeg“.

On je ocenio da je normalizacija odnosa ključna za „evropsku budućnost obe zemlje“ i za stabilnost, prosperitet i budućnost regiona.

„SAD su na strani Kosova kako bi ohrabrile njegov napredak, ali vreme je da Kosovo intenzivira napore da obezbedi trajan mir tako što će postići sveobuhvatan sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji će biti koncentrisan na uzajamno priznanje“, rekao je Palmer.

On je dodao da je to jedini način da se okonča spor, koji zadržava dve strane da ispune svoj potencijal, preneo je Tanjug.

U tom kontekstu, on je podsetio na „istorijsko pomirenje“ Grčke i Makedonije, koje je pokazalo da je uz hrabre lidere, okrenute ka budućnosti, moguće ostaviti po strani sporove iz prošlosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala