Sputnjik u Prištini: Olbrajtova dočekana kao zvezda, a Klinton kao predsednik (foto)

© REUTERS / FLORION GOGAMedlin Olbrajt
Medlin Olbrajt - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka državna sekretarka u administraciji Bila Klintona Medlin Olbrajt izjavila je u Prištini da je Kosovo nezavisna država i da zaslužuje da je svi priznaju.

Na video-snimku sa ulica Prištine vidi se da je ona tamo dočekana kao zvezda.

© Sputnik / Dejan SimićZastave Amerike i Kosova u Prištini
Sputnjik u Prištini: Olbrajtova dočekana kao zvezda, a Klinton kao predsednik (foto) - Sputnik Srbija
Zastave Amerike i Kosova u Prištini

„Nikada neću zaboraviti godine rata, ljude koji pevaju: ’Hvala vam, SAD‘. Mislim da su Sjedinjene Američke Države uradile pravu stvar. Počastvovana sam što sam ovde sa vama. Kosovo je nezavisna zemlja i stoga zaslužuje da bude priznata“, rekla je Olbrajtova, pošto je od Hašima Tačija dobila Orden slobode.

Tači je tom prilikom rekao da će ona uvek ostati heroj naroda Kosova.

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIBil Klinton na Kosovu
Sputnjik u Prištini: Olbrajtova dočekana kao zvezda, a Klinton kao predsednik (foto) - Sputnik Srbija
Bil Klinton na Kosovu

Bivši predsednik SAD Bil Klinton građanima takozvane Republike Kosovo obratio se dugim govorom. On je zahvalio na „toploj dobrodošlici“, a Tačiju i Haradinaju za posao koji su obavili tokom ovih 20 godina.

„Danas želim da govorim o budućnosti, ali pre svega da odam priznanje prošlosti. Velika mi je čast da budem sa vama i veoma sam zahvalan što sam u društvu Medlin Olbrajt i generala Veslija Klarka. Imam u svojoj kancelariji fotografiju napravljenu u Prištini, na kojoj vidimo Medlin, Klarka... Svi smo bili tamo. Svakog dana u toj kancelariji pogledam u tu sliku i ona mi je pokazatelj da su naši napori bili opravdani“, kazao je Klinton.

© Sputnik / Dejan SimićPriština na obeležavanju godišnjice samoproglašenja tzv. Kosova.
Sputnjik u Prištini: Olbrajtova dočekana kao zvezda, a Klinton kao predsednik (foto) - Sputnik Srbija
Priština na obeležavanju godišnjice samoproglašenja tzv. Kosova.

On je dodao da je Kosovo učinilo „divan posao“ za postizanje mira, prenosi „Indeks onlajn“.

Samozvani premijer Kosova Ramuš Haradinaj, obraćajući se na skupu, rekao je da su Albanci dugo tražili slobodu, kao i da su generacije žrtvovane, a ljudi su čekali pomoć Boga.

„OVK je ostala sa nama. Vi ste, predsedniče Klinton, zaustavili etničko čišćenje i smrt. Danas ti se zahvaljujemo za život. Kosovo danas ima nova vrata u regionu i donosi mir svima. Kosovo smo svi mi ovde, Albanci i sve zajednice koje žive ovde“, kazao je Haradinaj.

On je pozvao Srbiju na pomirenje i priznanje Kosova u postojećim granicama.

„Kosovo je spremno da se pomiri i poziva Srbiju na pomirenje. To činimo u znak zahvalnosti prema EU. Bog blagoslovio Kosovo i naše saveznike, Ameriku“, rekao je Haradinaj, prenosi „Indeks onlajn“.

© REUTERS / FLORION GOGAMadlen Olbrajt
Sputnjik u Prištini: Olbrajtova dočekana kao zvezda, a Klinton kao predsednik (foto) - Sputnik Srbija
Madlen Olbrajt

Kosovski predsednik Hašim Tači prvi se obratio okupljenima. On je u svom govoru istakao da je 12. jun datum koji ujedinjuje sve građane Kosova, te da danas građani Kosova slave slobodu.

Tači je istakao da su na ovaj dan „građani Kosova ponovo rođeni, kao slobodni građani u jednoj slobodnoj zemlji“.

„Na Kosovu je utemeljena demokratija. Uspešno su održani prvi slobodni izbori, kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou vlasti. Naučili smo da poštujemo prava svih manjina i brinemo o zaštiti ljudskih prava. Stvorili smo ekonomiju sa slobodnim tržištem. Omogućili smo strane investicije. Stabilizovali smo se kao društvo”, kazao je Tači.

„Dok god bude Kosova mi ćemo biti zahvalni na vašem civilizovanom stavu koji ste zauzeli u proleće 1999. godine. Bio je to pravedan stav i danas, kao predsednik Kosova, u ime institucija i građana, sa najvećim i najdužnijim poštovanjem, kažem vam hvala“, rekao je Tači.

Kako javljaju dopisnici Sputnjika sa lica mesta, prilazi Prištini nisu odavali utisak da se dešava nešto važno. Međutim, kada se stigne u centar, od Bulevara Bila Klintona do Bulevara Majke Tereze do Skenderbegovog trga, sve je blokirano. Trg je uređen tako da su stolice postavljene u obliku amblema NATO-a.

Tu su se okupili građani Prištine, kojih je bilo nekoliko hiljada. Osim Olbrajtove i Bila Klintona, skupu su prisustvovali i Vesli Klark i Stipe Mesić, kao i Rifat Jašari, terorista tzv. OVK, jedini preživeli od braće Jašari.

Interesantno je da je u pojedinim kosovskim medijima Klinton predstavljan kao predsednik Amerike, a ne kao bivši.

A ovako su izgledale pripreme za doček Klintona i Olbrajtove:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala