Makron dolazi u Srbiju 15. jula

© AP Photo / Markus SchreiberEmanuel Makron na samitu o Zapadnom Balkanu
Emanuel Makron na samitu o Zapadnom Balkanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najavljujući posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji u julu, „Politika“ piše danas da je za našu zemlju izuzetna čast što francuski predsednik dolazi odmah nakon najvećeg državnog praznika Francuske, 14. jula, te da to pokazuje da Pariz želi značajno da pojača svoje prisustvo u našoj zemlji i regionu.

Francuski predsednik boraviće u poseti Srbiji dva dana — 15. i 16. jula — kao gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a činjenica da je reč o dvodnevnoj poseti, navodi list, svedoči o želji francuske strane za potvrđivanje i dalje jačanje dobrih odnosa, uključujući i sve razvijeniju ekonomsku saradnju i godišnju razmenu koja dostiže milijardu evra.

List podseća i na to da poseta dolazi u važnom trenutku, budući da je Beograd izložen ogromnim pritiscima u vezi sa KiM, te navodi da je predstavnica Francuske na sednici SB UN u Njujorku pre dva dana imala balansiraniju retoriku u poređenju s drugim zapadnim državama koje priznaju nezavisnost Kosova.

Sve to, napominje list, svedoči da bi Pariz mogao da bude otvoreniji za predloge srpske strane kada je reč o postizanju kompromisnog rešenja.

Prvobitno je poseta Makrona bila najavljena za početak decembra 2018. ali je pomerena zbog pobune „žutih prsluka“ u Parizu i nizu drugih gradova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala