Bugarska hoće da čuva makedonsko nebo ako dobije popust na F-16

© AP Photo / Go Bum-jun/NewsisAmerički lovac F-16 poleće sa vazduhoplovne baze Gunsan u Južnoj Koreji
Američki lovac F-16 poleće sa vazduhoplovne baze Gunsan u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da Bugarska kao NATO članica može da pomogne Severnoj Makedoniji u čuvanju vazdušnog prostora, ako postigne sporazum o kupovini novih osam lovaca F-16 sa Sjedinjenim Državama, prenosi Rojters.

Avion F-16 leti iznad Jugozapadne Azije - Sputnik Srbija
Bugarska: Nepovoljni uslovi kupovine američkih F-16
Kako navodi Rojters, Bugarska, koja je takođe članica Evropske unije, želi da zameni svoje avione MiG-29 sovjetskog porekla i da obnovi svoju eskadrilu u skladu sa NATO standardima.

Pentagon je saopštio da je Stejt department SAD odobrio moguću prodaju osam lovaca F-16 i dodatnu opremu Bugarskoj u vrednosti koja je procenjena na 1,67 milijardi dolara.

Sa druge strane, Bugarska očekuje od SAD ponudu za kupovinu lovaca F-16 sa popustom u vrednosti od 1,2 milijardi dolara.

„Ja sam razgovarao sa kolegom Zoranom Zaevom prošle nedelje o čuvanju makedonskog neba kada dobijemo nove avione“, rekao je Borisov, dodajući da je to dobro za obe strane.

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov je izjavio da će u toku nedelje dobiti zvaničnu ponudu o kupovini lovaca F-16.

Očekivani sporazum za nabavku lovaca F-16 Blok 70 između kompanije „Lokid Martin“ i Bugarske će biti najvredniji dogovor o kupovini vojne opreme od pada komunističkog režima u toj evropskoj zemlji, preneo je Tanjug.

Severna Makedonija očekuje da će postati 30. članica NATO-a sledeće godine, a takođe očekuje da će dobiti datum za pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom nakon postizanja sporazuma sa Grčkom o ustavnom imenu te zemlje.

Atina je pre sklapanja Prespanskog sporazuma godinama blokirala evroatlantske integracije Skoplja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala