Borba za tržište telekomunikacija: Ugovori Kineza i Rusa uplašili SAD

© AFP 2023 / Federico GambariniTelekomunikacije - ilustracija
Telekomunikacije - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saradnja Rusije i Kine po pitanju telekomunikacionih tehnologija izazvala je strah kod američke stručne javnosti, upozorili su renomirani američki mediji, uz obrazloženje da bi upravo takvo savezništvo dva najveća suparnika SAD moglo da sahrani ambicije američkih telekomunikacionih divova.

Ovakvu reakciju Zapada izazvale su pre svega dve bitne vesti koje su odjeknule uoči održavanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Prva je da je kineski „Huavej“ potpisao ugovor sa jednim od najkrupnijih ruskih operatera mobilne telefonije „MTS“ o razvoju tehnologije 5G na teritoriji Ruske Federacije, a druga da bi isti taj „Huavej“ mogao da sa operativnog sistema „Android“ na svojim pametnim telefonima, zbog sankcija SAD, pređe na rusku „Auroru“.

Huavej - Sputnik Srbija
Zbogom „Androidu“: „Huavej“ prelazi na rusku „Auroru“?

Iako ruska državna kompanija za telekomunikacije „Rostelekom“ vest da će „Huavej“ preuzeti „Auroru“ nije mogla da potvrdi, ipak je saopštila da bi takvu odluku kineske telekomunikacione korporacije odmah podržala u slučaju da u centralu stigne zvanični predlog.

Prema rečima rukovodioca rusko-kineskog analitičkog centra Sergeja Sanakojeva, saradnja Rusije i Kine, kada je reč o telekomunikacionim tehnologijama, nije počela nakon izbijanja trgovinskog rata između Pekinga i Vašingtona, već mnogo pre.

Kako ukazuje, saradnja nije počela ni 2014. godine, koju stručnjaci nazivaju godinom zaokreta ruske spoljne politike ka Istoku — Rusija i Kina aktivno sarađuju već 25 godina, i to ne samo po pitanju telekomunikacija, već i u oblasti svemira i nuklearne energije.

Istovremeno, on smatra da ta saradnja nije uperena ni protiv SAD ni protiv celokupnog Zapada, već se Rusija i Kina zalažu za multipolarni svet i ne nameravaju da svojim dostignućima istisnu bilo koga sa tržišta.

„Obe strane su zainteresovane da se razvijaju na međunarodnoj areni poštujući konkurenciju. Upravo u takvom ambijentu će Amerika, zbog sopstvenih ambicija, najverovatnije izgubiti igru“, upozorava on.

Predsednik PAO „MTS Aleksej Kornja i izvršni direktor „Huavej“ Go Ping - Sputnik Srbija
Ruski mobilni operater i Huavej potpisali sporazum o razvoju 5G mreže

Budući da su američki mediji, a pre svega „Si-En-En“, pisali da saradnja između Rusije i Kine po pitanju razvoja telekomunikacionih tehnologija treba da izazove zabrinutost američkih kompanija, jer bi time obe zemlje uspele da preteknu Ameriku, Sanakojev upozorava da su upravo Amerikanci ti koji su to rivalstvo i pokrenuli.

„Mislim da Amerikanci trenutno preuveličavaju tu opasnost, veštački bude strah kod javnosti. To je još jedan u nizu pokušaja da se ponovo pokrene takozvani ’lov na veštice‘, jer su i Kina i Rusija glavni suparnici Amerike, te se bilo koje udruživanje te dve zemlje tumači kao direktni korak protiv SAD“, zaključuje Sanakojev.

Da je saradnja između Rusije i Kine po pitanju telekomunikacione tehnologije krenula punom parom, govori i činjenica da su na tu temu održani brojni sastanci uoči Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu — prvo je usledio sastanak vršioca dužnosti direktora „Huaveja“ Go Pinga i ministra za digitalni razvoj i telekomunikacije Rusije Konstantina Noskova, a potom su o tome razgovarali i predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping.

Osim toga, pojavila se i vest da se trenutno vode pregovori o mogućem otvaranju zajedničke fabrike na teritoriji Rusije za proizvodnju čipova, ali i softvera za uređaje „Huavej“. Ne treba zaboraviti da je „Huavej“ već kupio od ruskog proizvođača „Vokord“ tehnologiju u oblasti prepoznavanja lica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala