Američki predsednik: Nadam se da Rusija ne predstavlja pretnju za Poljsku

© AP Photo / Evan VucciPredsednici Poljske i Sjedinjenih Američkih Država Andžej Duda i Donald Tramp sa suprugama tokom razgovora u Beloj kući
Predsednici Poljske i Sjedinjenih Američkih Država Andžej Duda i Donald Tramp sa suprugama tokom razgovora u Beloj kući - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da se nada da Rusija ne predstavlja pretnju za Poljsku.

„Nadam se da Rusija ne predstavlja pretnju (za Poljsku)“, rekao je Tramp tokom razgovora sa predstavnicima medija posvećenom poseti predsednika Poljske Andžeja Dude Vašingtonu.

Duda je 12. juna započeo svoju posetu Sjedinjenim Američkim Državama razgovorom sa Trampom. Prema izveštajima poljske strane jedna od glavnih tema razgovora je povećanje vojnog prisustva SAD u Poljskoj.

Američka vojska - Sputnik Srbija
Amerika šalje još hiljadu vojnika u Poljsku

Ranije su mediji pisali da će Sjedinjene Američke Države objaviti detalje o preraspoređivanju dodatnog kontingenta od 1.000 vojnika u Poljsku. Međutim, Tramp je na sastanku sa Dudom naveo da još nije odlučio da li da pošalje dodatne američke trupe u zemlju, ali da se ta mogućnost razmatra.

Kasnije je Tramp izjavio da je potpisana zajednička deklaracija koja potvrđuje značajnu saradnju u oblasti bezbednosti

„Poljska će uskoro obezbediti bazu i infrastrukturu za prisustvo više od hiljadu američkih vojnika“, dodao je Tramp. Prema njegovim rečima, priprema te infrastrukture Ameriku ništa neće koštati.

Tramp je istakao da je postignut sporazum sa Poljskom o kupovini najnovijih američkih lovaca-bombardera F-35. On je precizirao da je Poljska naručila između 32 i 35 aviona F-35.

Govoreći o gasovodu „Severni tok 2“, američki predsednik je izjavio da proučava pitanje uvođenja sankcija gasovodu, ali smatra da je prodaja američkog prirodnog tečnog gasa Evropskoj uniji najbolji način suprotstavljanja ruskom uticaju u energetskoj oblasti u Evropi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala