Zaev: Od EU i Merkelove zavisi da li će biti vanredni izbori

© AP Photo / Ronald ZakZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da će odluka o tome da li će biti rekonstruisana Vlada ili raspisani prevremeni parlamentarni izbori u toj zemlji, zavisiti od odluke Evropskog saveta o dodeli datuma za pregovore, kao i od stava nemačke kancelarke Angele Merkel, prenosi MIA.

Makedonski premijer Zaev sledećeg četvrtka će se sastati sa nemačkom kancelarkom i fokus njihovog razgovora će biti u vezi sa dobijanjem datuma Severne Makedonije za pregovore sa EU.

„Bitno je da EU zna da je atraktivna za nas, jer je uvek pokazivala mudrost u sprovođenju unutrašnjih reformi, ali i zbog toga što je uvek bila fokusirana u procesu privlačenja novih zemalja-kandidata u EU. Ova motivacija za nas je jako važna“, rekao je Zaev.

Tabla Severne Makedonije - Sputnik Srbija
Albanci Zaevu opet ispostavili račun

On očekuje pozitivnu poruku tokom sastanka sa Merkelovom, jer sve druge zemlje nemaju nikakvu dilemu, niti argument protiv utvrđivanja datuma za pregovore sa Severnom Makedonijom.

Zaev je, nakon predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji i tesnog rezultata između kandidata vladajuće koalicije i kandidatkinje opozicionog VMRO-DPMNE, obećao rekonstrukciju Vlade, jer su izborni rezultati pokazali nezadovoljstvo građana zbog načina rada aktuelne Vlade i institucija.

U međuvremenu, i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom, Merkelova se u Bundestagu Nemačke usprotivila otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i najavila takvu mogućnost najranije u oktobru. Imajući u vidu sve dublju političku krizu u Albaniji, sve manje je izvesno da će Tirana dobiti datum o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

U slučaju Severne Makedonije ne postoje precizna saznanja, ali u predlogu zaključaka za sledeći sastanak Evropskog saveta nema informacije o datumu pregovora sa tom državom, preneo je Tanjug.

Zaev je prošle nedelje najavio da će vratiti mandat i zahtevati prevremene izbore ukoliko Severna Makedonija ne dobije datum o pregovorima sa EU u junu ili julu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala