Već viđeno: Priština kriva, a Beograd ispašta

Pratite nas
Zapad nikad neće označiti Prištinu kao krivca, jer bi to značilo da koncept koji zastupaju — da se Albanci prikažu kao ugnjetavana strana — pada u vodu.

Zapadnim silama već je prešlo u naviku da ako nešto Priština pogrešno uradi, kritika stigne i Beogradu. To se upravo desilo sa poslednjom porukom iz Vašingtona, koji poziva i Beograd i Prištinu da ostave po strani „ekstremističku retoriku“ i da rade na sporazumu koji se fokusira na uzajamno priznanje.

Ovalni kabinet u Beloj kući - Sputnik Srbija
Bela kuća poziva Beograd i Prištinu da napuste „ekstremističku retoriku“

Naravno, ne navodi se koja je to retorika Beograda koja je zaparala uši Beloj kući, dok ratnohuškačke doboše Prištine i ucene čuje ceo svet.

Bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić objašnjava da je odgovor na pitanje zašto se greške Prištine uvek spočitavaju i Beogradu krajnje prost.

„To je način da zaštite nekog ko je kriv, a na čijoj su strani, nekog ko je pod njihovom zaštitom i ko je njihov proizvod, nekog ko je odgovoran za zastoj u dijalogu. To je nešto što će da ostane kao recidiv politike koje su Sjedinjene Američke Države sprovodile prema našoj zemlji od raspada bivše Jugoslavije“, kaže naš sagovornik.

Hašim Tači i Federika Mogerini na samitu u Tirani - Sputnik Srbija
Švajcarski list: Tači ne provocira Srbiju, već EU

Srbija je i tada bila dežurni krivac za sve, podseća dr Paić, a zaboravilo se da je Slovenija ta koja je pokrenula raspad SFRJ, da su protivustavno izašli iz tadašnje države i prvi započeli oružane sukobe na ovim prostorima. Tako je i sada.

„U ovoj situaciji je jasno ko pravi probleme i odakle dolaze, a Priština ih ne bi ni pravila da nema podršku sa Zapada. Prema tome, promena u tom stavu i upiranje prsta u Prištinu bi se shvatili kao prihvatanje srpskih argumenata i onda bi ceo taj koncept i razlozi koji su doveli do NATO agresije na Srbiju pali u vodu“, ističe dr Paić.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
„Posledice bi mogle biti nepredvidive“: Moskva pozvala Zapad da urazumi Prištinu

To je, dodaje naš sagovornik, razlog zbog čega Prištinu nikada neće označiti kao krivca, jer bi to značilo da više ne važi koncept koji zastupaju — da se Albanci prikažu kao ugnjetavana strana.

Prištinski „Ekspres“ je preneo saopštenje iz američke vlade u kojem pozivaju Prištinu i Beograd da udvostruče napore ka sveobuhvatnom sporazumu fokusiranom na uzajamnom priznanju i da neodložno uklone prepreke koje ometaju napredak. Takođe je istaknuto da je jedini put ka boljoj budućnosti „susedski dijalog“, koji za cilj ima normalizaciju odnosa i utabavanje puta Beogradu i Prištini ka evroatlantskoj zajednici.

SAD su, istaknuto je, spremne da pomognu taj proces, ali je sada na Prištini i Beogradu da načine naredne korake.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala