Mitropolija crnogorsko-primorska: Trojičindanski sabor — sabor vjernika, a ne politički događaj

© Sputnik / Aleksandar MilačićParaklis posvećen Svetom Stefanu Prvovenčanom, pored Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotičivog u Beranama.
Paraklis posvećen Svetom Stefanu Prvovenčanom, pored Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotičivog u Beranama.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska obavijestila je javnost da ovih dana sa više strana dobija vijesti o navodnom „organizovanom dolasku vjernika iz Srbije i Republike Srpske“ u Podgoricu na Trojičindanski sabor 15. juna 2019. godine.
Narod od jutros štiti krstionicu - Sputnik Srbija
Poruka vlastima u Podgorici: Ceo svet će čuti, ako ugrožavate vjerska prava, ugrožavate sami sebe

Time se, kako su rekli, upravo pridodaju zvanične tvrdnje partije na vlasti (DPS), izazvane stavovima opozicije, „da planirani događaj ima isključivo politički karakter“.

„Iz tog razloga i ovom prilikom ističemo da je Trojičindanski sabor prije svega i iznad svega crkveno-liturgijski događaj na koji su, kao i do sada, isključivo i jedino pozvani pravoslavni vjernici, i to koji žive u Crnoj Gori. I ko god dođe u ime Božije — dobrodošao je“, poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije su takođe pitali „na osnovu kojeg Božijeg ili ljudskog zakona, predsjednik države i njegova sekularna Vlada stvaraju svoju partijsku ’crnogorsku crkvu‘?“

„I ko je taj koji se ovdje bavi politikom, odnosno manipulisanjem Crkvom? Ukoliko se, pak, proglašava politikom otpor Crkve protiv ugrožavanja njenog bića i dostojanstva, protiv Vladinog Predloga zakona o otimanju njenih hramova i njene imovine, nezapamćenog u istoriji Crne Gore i šire u svijetu, onda to jeste politika — odbrane elementarnih ljudskih prava, a nikako politikanstvo bilo kakve vrste“, navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala