Gruevski više nije poslanik, ostavka potvrđena u Sobranju

© AP Photo / Boris GrdanoskiNikola Gruevski
Nikola Gruevski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sobranje Republike Severne Makedonije potvrdilo je na današnjoj sednici ostavku na mesto poslanika bivšem premijeru i političkom azilantu u Mađarskoj Nikoli Gruevskom, javila je MIA.

Gruevski je podneo ostavku na mesto poslanika u Sobranju, nakon što je komisija za mandatno-imunitetna pitanja pokrenula postupak i usvojila predlog o oduzimanju njegovog poslaničkog mandata zbog neopravdanog odsustva u radu Sobranja dužeg od šest meseci.

On je prošle nedelje, putem notarskog zastupnika, na mađarskom jeziku podneo ostavku.

Podizanje zastave NATO u Skoplju - Sputnik Srbija
Severna Makedonija je upravo dobila veoma loše vesti iz EU

Nedelju dana su trajale spekulacije i optuživanja između vlasti i opozicije o tome da li Gruevski ima pravo da podnese ostavku bez ličnog prisustva i iznetog obrazloženja u Sobranju.

Dok je VMRO-DPMNE smatrao da je ostavka legitimna i da ne predstavlja presedan u praksi, iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza navode da poslanik ostavku mora da podnese lično na sednici Sobranja, gde mora i da je obrazloži.

Nikola Gruevski, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu u slučaju „Tenk“ zbog procedure u vezi sa kupovinom blindiranog „mercedesa“ za potrebe makedonske vlade, napustio je Severnu Makedoniju dan pre nego što je trebalo da se javi u skopski zatvor na odsluženje zatvorske kazne.

On se nakon raspisivanja nacionalne i međunarodne poternice javio iz Budimpešte putem Fejsbuka, gde je napisao da je odlučio da napusti zemlju zbog pretnji smrću, a koje bi, kako je uveren, bile realizovane upravo u zatvoru.

Sobranje je potvrdilo i ostavku poslanika iz vladajuće većine Pavla Bogoevskog, koji je podneo ostavku nakon objavljenog telefonskog razgovora u kome naručuje kanabisovo ulje.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE smatraju da je Bogoevski nedostojan da obavlja poslaničku funkciju, kao i da treba krivično da odgovara zbog trgovine narkoticima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala