Bugari ispaljuju sve što imaju, na nebu i srpski „migovi“ (video)

© Foto : Ministarstvo odbrane SrbijeVojne vežbe "BARS-2018" u Batajnici
Vojne vežbe BARS-2018 u Batajnici  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na protivvazduhoplovnom poligonu Šabla Ratnog vazduhoplovstva Bugarske, juče je zvanično započela zajednička taktička vežba sa bojevim gađanjem „Šabla-2019“, saopšteno je iz bugarskog Ministarstva odbrane.

Na vežbi koja će trajati do 14. juna učestvuje oko 1.400 pripadnika Oružanih snaga Bugarske, Srbije i SAD, a njih je na jučerašnjoj ceremoniji otvaranja pozdravio komandant bugarskih Vazduhoplovnih snaga general-major Canko Stojkov, koji na ovoj vežbi ima ulogu rukovodioca, prenosi portal „Tango siks“.

RV i PVO Bugarske će na ovoj vežbi, zajedno sa Kopnenom vojskom i Ratnom mornaricom, unaprediti spremnost svojih jedinica za učešće u zajedničkim operacijama. Izvodiće se intenzivna gađanja sa različitih kopnenih i vazduhoplovnih platformi po raznovrsnim vazdušnim i pomorskim ciljevima.

Američki raketni razarač „Grejvli“ i britanska kraljevska fregata „Vestminster“ na Baltičkom moru - Sputnik Srbija
Ruska mornarica počela da nadzire vojne vežbe NATO-a na Baltiku

Osnovni cilj vežbe je, kada je u pitanju bugarska armija, unapređenje interakcije između formacija različitih vidova i rodova vojske, koji u zajedničkoj grupi sprovode operaciju za obezbeđivanje vazdušnog i pomorskog suvereniteta Republike Bugarske u zaštiti državne granice.

Bojeva gađanja izvršiće jedinice Protivvazduhoplovne odbrane bugarske armije i to raketnim sistemima „Strela“-2M, S-125 „Neva“, 2K12 „Kub“ i S-300, dok će pripadnici PVO bugarske Kopnene vojske dejstvovati raketnim sistemima „Strela“-2M, „Osa“-AKM, kao i topovima ZU-23-2. Bugarske raketne i artiljerijske jedinice imaće bojevo gađanje raketnim sistemom zemlja-zemlja 9K79 „Točka“, kao i izvršenje vatrenih dejstava artiljerijskim oruđima po ciljevima na moru.

Od vazduhoplova RV Bugarske, na vežbi će učestvovati lovci MiG-29, jurišnici Su-25 i desantno-jurišni helikopteri Mi-24. Piloti aviona MiG-29 izvršiće dejstvo raketama vazduh-vazduh po padobranskim metama, dok će posade Su-25 i Mi-24 gađati ciljeve na vodi nevođenim raketnim zrnima i topovima. Ratna mornarica će sa dva broda i dva obalska položaja vršiti radio-lokaciono i radio-tehničko osmatranje, a jedan brod će za potrebe vazduhoplovnih snaga biti u gotovosti za obezbeđivanje traganja i spasavanja.

Republika Srbija učestvuje sa posadama i jedinicama protivvazduhoplovne odbrane, kao i avionima lovačke avijacije. Oni će vršiti lansiranja raketa zemlja-vazduh PVO sistema „Strela“-2M, S-125 „Neva“ i 2K12 „Kub“, a piloti lovaca MiG-29 lansiraće rakete vazduh-vazduh.

Sjedinjene Države učestvuju sa raketnom protivvazduhoplovnom jedinicom Kopnene vojske (US Army), koja će izvršiti bojevo gađanje raketnim PVO sistemom „Avenger“. Američka strana će za gađanje svoje jedinice, kao i za zajedničko gađanje sa PVO jedinicom bugarske Kopnene vojske, obezbediti radio-upravljive mete.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala