Amerika „spustila“ turske pilote

Pratite nas
Turski piloti koji se obučavaju za letenje na lovcima F-35 na vojno-vazdušnoj bazi „Luk“ u Arizoni više ne lete, javlja agencija Rojters, pozivajući se na predstavnika Pentagona.
Protivvazdušni sistem S-400 „Trijumf“ - Sputnik Srbija
S-400 stiže u Tursku za dva meseca

Odluka je doneta u trenutku kada SAD i Turska pregovaraju o kupovini F-35, dok Vašington nagovara Ankaru da odustane od kupovine ruskih protivvazdušnih kompleksa S-400.

„Ministarstvo je upoznato da turski piloti više ne lete“, navodi agencija reči zvaničnog predstavnika Pentagona Majka Endrjusa.

Ranije je „Forin polisi“ napisao da je šef Pentagona Patrik Šanahan obavestio svog turskog kolegu Hulusi Akaru da piloti koji se obučavaju za letove na F-35, treba da napuste državu do 31. jula.

Podsetimo, Turska je računala na stotinak novih bombardera F-35 u svom naoružanju. Oni se proizvode u okviru saradnje članica NATO-a. Turska industrija je isporučivala pojedine komponente za te avione.

Međutim, Ankara je ranije više puta izjavljivala da neće odustati od kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema. Prema uslovima dogovora, prva serija S-400 stiže već u julu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala