Američki mediji: Polubrat Kim Džong Una radio za CIA

© REUTERS / Lim Se-young/News1Kim Džong Nam
Kim Džong Nam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kim Džong Nam, ubijeni polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong Una, bio je doušnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), piše „Volstrit džurnal“ pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

„Nekoliko bivših američkih zvaničnika kažu da polubrat, koji je godinama živeo van Severne Koreje i nije imao veze u Pjongjangu, nije mogao da pruži uvid u tajne aktivnosti Severne Koreje“, prenosi Rojters.

Neimenovani bivši zvaničnici koji su govorili za ovaj list, smatraju da je gotovo sigurno da je Kim Džong Nam bio u kontaktu sa bezbednosnim službama drugih zemalja, naročito Kine.

Centralni trg Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Severna Koreja Americi: Nismo otpadnička država, ovo je poziv na sukob

Agencija dodaje da se uloga polubrata kao doušnika CIA pominje i u knjizi novinarke „Vašington posta“ Ane Fajfild „Veliki naslednik“, koja će danas biti objavljena.

Fajfildova u svojoj knjizi tvrdi, pozivajući se na obaveštene izvore, da se Kim Džong Nam najčešće sastajao sa kontaktima u Singapuru i Maleziji.

Ona navodi da su polubrata snimile kamere u Maleziji zajedno sa još jednim muškarcem, za koga se smatra da je američki obaveštajac, a da je u Kimovom rancu bilo oko 120.000 dolara.

Taj novac je Kim verovatno dobio kao kompenzaciju za svoj obaveštajni rad, a moguće je da potiče iz kazina, navodi Fajfildova.

Kim Džong Nam ubijen je u Maleziji u februaru 2017. godine.

Za njegovo ubistvo optužene su dve žene, koje su ga navodno po licu poprskale otrovnim agensom „VX“ na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.

Kako navodi „Volstrit džurnal“, Kim je tada bio u Maleziji kako bi se sastao sa svojim kontaktom iz CIA, ali da to možda nije bio jedini cilj njegovog puta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala