Ugljanin traži specijalni status za Sandžak

© Foto : YT/A1-glas SandžakaSulejman Ugljanin
Sulejman  Ugljanin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiju većinu čine pripadnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, zatražilo je danas od srpskih i crnogorskih institucija uspostavljanje specijalnog status za Rašku oblast, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak.

U pismu BNV upućenom predsednicima, premijerima i predsednicima parlamenata Srbije i Crne Gore, BNV poziva na dijalog institucije dveju država o ovom pitanju.

Kapija u islamskom svetu - Sputnik Srbija
Zapadna omča Beogradu: Šta se krije iza projekta „država Sandžak“

U saopštenju BNV se ukazuje na, kako navode, važnost neodložnog prihvatanja predloženog rešenja u cilju izgradnje „slobodnog, multinacionalnog, multikulturalnog, multikonfesionalnog i demokratskog društva jednakih šansi za sve“.

U BNV smatraju da „specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno političke zajednice, jemči ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda, Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba“.

Dobijanje specijalnog statusa bio bi, kažu, model za „rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja“.

„Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak na osnovama inicijative za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak predstavlja trajan i stabilan mehanizam koji osigurava pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj, te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku“, navodi se, između ostalog, u pismu.

Predsednik BNV je Esad Džudžo, a Ugljaninova SDA Sandžaka učestvuje u vlasti u najvećem gradu Raške oblasti — Novom Pazaru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala