Rusija se nada da nove vlasti u Kijevu neće tražiti izgovore za sabotiranje Minskih sporazuma

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva se nada da nove vlasti u Kijevu neće, kao bivši predsednik Petro Porošenko, tražiti veštačke izgovore za sabotiranje Minskog procesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo je istaklo da je za 10. jun zakazano povlačenje snaga i tehnike sukobljenih strana u Stanici Luganska, koje je dogovoreno 5. juna, „Ukrajina ponovo prekinula zbog ’podrivanja‘ u zoni bezbednosti koje je zabeležila Specijalna posmatračka misija OEBS-a“.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Luganskoj oblasti - Sputnik Srbija
Donbas: Zelenski ne može da uspostavi kontrolu nad ukrajinskom vojskom

„Činjenica da je OEBS nedavno zabeležio više od 50 slučajeva poštovanja sedmodnevnog režima prekida vatre neophodnog za povlačenje trupa, nije se ticala nikoga u Ukrajini. Nažalost, mora se konstatovati da je poziv šefa ukrajinske delegacije u Kontakt-grupi Leonida Kučme, koji je 5. juna podržao početak povlačenja u Stanici Luganska, ostao samo dobra želja“, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Očigledno je u pitanju još jedno pokazivanje nespremnosti Kijeva da ispunjava svoje obaveze prema Minskim sporazumima, uključujući i one dogovorene na ’normandijskom samitu‘ u Berlinu u oktobru 2016. godine. Nadamo se da nove vlasti u Kijevu, koje izražavaju raspoloženje za što skoriji završetak rata na jugoistoku, neće, kao i Porošenko, tražiti veštačke izgovore za sabotiranje Minskog procesa i da će naći snage da preduzmu realne korake ka uspostavljanju mira u Donbasu“, naglašava se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala