Avioni i brodovi 18 država izvode manevre u Baltičkom moru

CC BY 2.0 / Flickr / NATO North Atlantic Treaty Organization / Brodovi NATO-a na vojnoj vežbi "Spoj trozupca 2018"
Brodovi NATO-a na vojnoj vežbi Spoj trozupca 2018 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 8.500 vojnika iz 18 država, 50 brodova i 40 aviona učestvuju u morskim vojnim vežbama NATO-a Baltops koje su počele na Baltiku. Manevri će ove godine biti održani pod komandom američkih vojnika, a cilj im je da pokažu sposobnost NATO-a da se zaštite od svih protivnika, navodi Alijansa.
Poljska: Vozila norveške vojske stižu u Šćećin na vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija
Vozila norveške vojske stižu u Poljsku na vojne vežbe NATO-a (video)

Između ostalog, u vojnim vežbama učestvuju snage Belgije, Nemačke, Danske, Španije, Letonije, Litvanije, Holandije, Norveške, Poljske, Portugalije, Rumunije, Velike britanije, SAD, Turske, Francuske, Estonije, Finske i Švedske. Vojnim vežbama će ove godine komandovati Druga flota američke vojske.

„Baltičko more ima životno važan strateški značaj za Alijansu i graniči se sa šest država NATO-a“, izjavila je zvanična predstavnica NATO-a Oana Lungesku.

Po njenim rečima, vojne vežbe „nisu usmerene ni protiv koga, ali očigledno je da se situacija u oblasti bezbednosti u regionu pogoršala nakon nezakonite aneksije Krima od strane Rusije“.

„Vojne vežbe treba da provere koliko dobro rade zajedno naše snage i da pokažu da NATO može da se zaštiti od svakog protivnika“, navodi Alijansa njene reči.

Ranije je saopšteno da će ruski brodovi pratiti vojne vežbe NATO-a. Manevre će pratiti raketni brodovi „Strojni“ i „Bojki“, kao i „Livenj“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala