Završeno glasanje na predsedničkim izborima u Kazahstanu

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaBiračko mesto na predsedničkim izborima u Kazahstanu
Biračko mesto na predsedničkim izborima u Kazahstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kazahstanu je završeno glasanje na vanrednim predsedničkim izborima. Građani ove zemlje glasali su na više od 9.900 biračkih mesta.

Još 64 biračka mesta otvorena su u inostranstvu, u 51 zemlji, uključujući i pet gradova Rusije – u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju, Astrahanu i Omsku.

Prema podacima od 18 časova (14 po srednjoevropskom vremenu), izlaznost je bila 72,9 odsto. Kako je saopštio prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Kazahstana Marat Kožajev, „situacija na biračkim mestima bila je stabilna, nije zabeleženo nikakvo ozbiljno kršenje javnog reda“.

Bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev - Sputnik Srbija
Nazarbajev objasnio zašto je podneo ostavku

Ovo su šesti predsednički izbori u Kazahstanu. Nursultan Nazarbajev, koji je na čelu zemlje bio skoro 30 godina, podneo je ostavku na mesto predsednika 20. marta. Njegovu funkciju privremeno je preuzeo Kasim-Žomart Tokajev, koji je pre toga bio predsednik gornjeg doma parlamenta. Tri nedelje nakon preuzimanja dužnosti, Tokajev je sazvao vanredne izbore.

U trci za mesto predsednika bilo je sedam kandidata, uključujući i Tokajeva, koga je predložila partija Nur Otan, na čelu sa Nazarbajevom. Predsednik se bira na pet godina. Ne postoji izborni prag i izbori će biti proglašeni važećim u svakom slučaju. Da bi pobedio, kandidat mora da prikupi više od 50 odsto glasova. Ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova, biće održan i drugi krug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala