Vesić: Sledeće godine počinje izgradnja metroa u Beogradu

© SputnikGoran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda
Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konačna trasa prve dve linije metroa je utvrđena, dok je početak radova planiran za kraj sledeće godine. Takođe, u planu je i treća linija, koja bi trebalo da poveže Voždovac, novu autobusku stanicu u Bloku 42 i železničku stanicu Novi Beograd preko Prokopa, Slavije i Trga republike, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je istakao da će domaće arhitekte, po ugledu na metroe evropskih prestonica, dobiti šansu da urede sva stajališta.

„Činjenica da tek sada znamo tačnu trasu metroa i položaj stanica dokaz je da obećanja bivših vlasti o izgradnji metroa nisu bila istinita, jer nisu imali poznatu trasu“, rekao je Vesić, a prenosi „Beoinfo“.

Lansiranje tematskog metroa „Dalekoistočni ekspres“ - Sputnik Srbija
Grad prihvatio finalnu trasu BG metroa

Prva linija će biti u potpunosti pod zemljom, izuzev dela na Makiškom polju, gde će se nalaziti i depo. Druga linija će jednim delom, na Novom Beogradu i u Zemunu, biti na vijaduktu. Planirano je da ukrštanje prve dve linije metroa bude na Savskom trgu, odnosno na mestu bivše glavne železničke stanice. U ovoj fazi metro neće obuhvatati Prokop, ali će putnici moći da koriste BG voz i stanicu dalje, na Mostarskoj petlji, da „uhvate“ metro.

„Na isti način će putnici sa nove autobuske stanice u Bloku 42 moći uz pomoć BG voza da dođu do metroa, ali samo do izgradnje treće linije“, istakao je Vesić i dodao da će projektovanje treće linije početi isto kada i izgradnja prve dve.

Prema njegovim rečima, kineski partneri biće zaduženi za izgradnju svih stanica, dok će za uređenje istih biti raspisan poseban konkurs.

„Time želimo da domaćim arhitektama ponudimo da ostave trajni trag u razvoju grada i da urede stanice tako da svaka predstavlja deo istorije Srbije i Beograda“, dodao je Vesić.

Metro će biti u potpunosti integrisan sa ostalim vidovima gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja, kao i BG vozom.

„Paralelno sa metroom dodatno će biti razvijan sistem BG voza, za šta je potrebno oko 500 miliona evra. O tome razgovaramo sa japanskim kompanijama koje imaju podršku tamošnje vlade. Ove godine BG voz će biti proširen do Mladenovca, preko naselja Đurinci u Sopotu. Od 8. decembra, BG voz će ’pokrivati‘ Barajevo i Lazarevac, dok će tokom jeseni saobraćati do Pančeva. Planira se i izgradnja nove linije koja bi obuhvatila Surčin, buduće zdanje nacionalnog stadiona i aerodrom, kao i linije prema Karaburmi“, rekao je Vesić.

Vesić je naglasio da je Francuska veoma važan partner Srbije, naročito kompanije „Ežis“ i „Alstom“, koje su, kako je rekao, pomogle da se Beograd nađe pred početkom izgradnje metroa.

„Očekujemo da se u okviru posla koji imamo sa kineskom stranom pronađe prostor i za francuske firme. Ipak, to je stvar dogovora privatnih partnera na koji ne možemo da utičemo. Ohrabrujemo ih da nastave razgovore u tom pravcu, a ministar finansija Siniša Mali i ja im stojimo na raspolaganju kako bismo obezbedili okvir u kojem mogu da se dogovore“, zaključio je Vesić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala