Otkad je Tramp na vlasti, 24 migranta umrla u pritvorima

© AP Photo / Eric GayDeca migranti s roditeljima na granici SAD i Meksika
Deca migranti s roditeljima na granici SAD i Meksika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Smrt trojice migranata u pritvorima Imigracione i carinske policije (ICE) u poslednjih nekoliko meseci, zajedno sa objavljivanjem internih izveštaja o uslovima u zatočeničkim centrima, podstakla je protest aktivista za ljudska prava.

U aprilu je 54-godišnji migrant iz Meksika umro nakon nekoliko dana u samici, u maju se 21-godišnji muškarac iz Indije obesio u zatvoru u Arizoni, a 1. juna, 25-godišnji azilant Džohana Medina Leon je umro u bolnici u Teksasu nakon skoro šest nedelja u pritvoru američkog ICE.

Migrant iz Hondurasa gleda preko ograde na granici između SAD i Meksika - Sputnik Srbija
I pored postignutog sporazuma, Meksiko i dalje na spisku američkih problema

Ukupno 24 imigranta umrla su u pritvoru ICE za vreme Trampove administracije, navodi analiza federalnih podataka „En-Bi-Si njuza“. Najmanje četiri osobe, uključujući Medinu Leona, umrle su ubrzo nakon što su puštene iz pritvora. Broj smrtnih slučajeva u pritvoru ostaje ispod vrha od 32 smrtna slučaja u 2004. godini, kada je Džordž Buš Mlađi bio predsednik. U taj broj nisu uključeni migranti, među kojima petoro dece, koji su umrli u pritvoru drugih federalnih agencija.

„Ono što vidimo je nepromišljena ekspanzija bez presedana kaznenog sistema koji je štetan i skup“, rekla je Katarina Obser, viša savetnica u Ženskoj komisiji za izbeglice.

„Američka vlada čak ne čini ni minimum da bi osigurala da (migranti) dobiju medicinsku pomoć i zaštitu mentalnog zdravlja koja im je potrebna“, navela je ona.

Nedavna „bujica“ smrtnih slučajeva dešava se u trenutku kada je broj migranata u federalnom pritvoru rekordno visok. Od početka juna, ICE je pritvarao više od 52.500 imigranata dnevno u širokoj mreži od više od 200 centara za pritvor u celoj zemlji — što je povećanje u odnosu na oko 34.000 za vreme Obame.

Smrti u pritvoru ICE ostaju „izuzetno retke“, izjavio je portparol ICE za En-Bi-Si njuz. Agencija je saopštila da troši više od 269 miliona dolara za pružanje „sveobuhvatne zdravstvene zaštite“ svakoj od 300.000 do 500.000 osoba koje svake godine uđu u pritvor i istražuje okolnosti svih smrtnih slučajeva koji se dese u pritvoru ICE, preneo je Tanjug.

Migranti koje drži ICE jesu zatvorenici, ali ne i kriminalci, i njihov pritvor nema kaznenu svrhu.

Generalni inspektor Ministarstva za unutrašnju bezbednost ponovio je tu činjenicu u izveštaju koji je objavljen ove nedelje i koji je utvrdio da su u dva pritvorna centra u kojima su vršene inspekcije pronađena „nečuvena kršenja pravila“, uključujući omče u ćelijama pritvorenika, neadekvatnu medicinsku negu, pokvarenu hranu i druge uslove koji ugrožavaju zdravlje pritvorenika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala