Kecmanović: Ratne igre nikad ne prestaju (video)

© SputnikMaša Radović i Vladimir Kecmanović
Maša Radović i Vladimir Kecmanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rat je u prirodi čoveka i dok bude ljudi biće i rata. Nije dobro što su u današnjem svetu igre koje se igraju, čini mi se, opasnije nego što su ikada bile. Ostaje nam da se nadamo da će biti ograničene, kaže u intervjuu za Sputnjik pisac Vladimir Kecmanović.

Aludirajući na naslove njegovih dela, od pisca, scenariste i kolumniste Vladimira Kecmanovića saznali smo stoji li na licu Srbije Kainov ožiljak i ko ga je napravio, koliko smo osamljeni posle „Osame“, koji će politički zid u svetu biti prvi srušen, ali i šta vidi Ramuš Haradinaj kada se nađe u sobi sa ogledalima.

Na pitanje ko je u ovom trenutku u boljoj poziciji — srpska književnost, srpsko društvo ili srpska država, Kecmanović odgovara:

„Svakako književnost, nego država i društvo, ali ne zato što su kod nas država i društvo u lošem stanju, kao što jesu, nego što su književnost, po pravilu, i umetnost uopšte, uvek i svuda bolji i od države i od društva. Jedini izuzetak je valjda Švajcarska. Tamo država i društvo funkcionišu odlično. Umetnost im i nije bog zna kakva.“

U razgovoru sa nagrađivanim piscem dotakli smo se i regionalnih tema, pa smo pokušali da otkrijemo šta očekuje Crnu Goru ako je nacionalno opredeljenje u toj državi dnevnopolitičko pitanje.

„Očekuje je promena nacionalnog opredeljenja. Samim tim i promena politike. Tako da ne znam koliko će tih promena biti i koliko će se često događati. Ali u svakom slučaju, očekuje je nestabilno stanje“, zaključuje je Kecmanović za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala