Incident u Istočnom kineskom moru: Opasna američka igra protiv Rusije (video)

© AP Photo / Koji SasaharaRatni brodovi
Ratni brodovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka krstarica „Čenselorsvil“ neočekivano se približila ruskom vojnom brodu „Admiralu Vinogradovu“ na udaljenost od 50 metara. Ruski brod je morao da manevriše kako bi izbegao mogući sudar. Ko je kriv za ovu situaciju?

Iako je portparol 7. flote Klejton Dos izjavio da je plovidba ruskog broda „nesigurna i neprofesionalna“, video koji je objavila sama američka mornarica pokazuje suprotno.

​„Admiral Vinogradov“ je bio sa desne strane „Čenselorsvila“. Zbog toga je američki brod morao pustiti „Admirala Vinogradova“ da prođe. Ruski admiral i bivši komandant ruske crnomorske flote Vladimir Komojedov rekao je da brodovi često menjaju putanju na udaljenosti od 3,7 kilometara.

„To pravilo glasi: ’Zaštitite svoj desni bok‘, to jest, ako je prepreka na vašem desnom boku, morate promeniti kurs ili se zaustaviti i ne presecati put drugog broda“, objasnio je on.

Komojedov smatra da bi objavljivanje videa o incidentu moglo predstavljati grubi politički potez Pentagona.

„To je znak da će Amerikanci prići ne samo ruskim avionima, nego će obaviti iste manevre na moru, a njihova opasna akcija znači da oni veruju da poseduju nebo i okean“, rekao je on.

U takvim okolnostima javlja se pitanje: zašto se vojni brod približio drugom na tako maloj udaljenosti na otvorenom moru?

Blizak susret američkog i ruskog broda - Sputnik Srbija
Prvi snimak: Američki i ruski bojni brod se umalo sudarili u Istočnokineskom moru

„Čuveni britanski kapetan Ričard Kejhel jednom je rekao: ’Nijedan razumni mornar ne bi prišao brodu ako ima dovoljno prostora u vodi‘“, prisetio se predsednik Udruženja kapetana Dalekog istoka Petar Osičanski. Prema Osičanskom, prilaz na udaljenosti od 50 metara je opasan i može da signalizira „nemarnost posade ili provokaciju“.

Zauzvrat, ruski kapetan Mihail Nenašev smatra da je posada američkog broda stvorila ovu opasnu situaciju.

„To je pokušaj njihovog kapetana i posade da pokažu nadmoć na moru, a komandant ruskog broda nije počinio nikakvu povredu“, rekao je Nenašev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala