Evropska unija izdala saopštenje o situaciji u Moldaviji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPoslanici na zasedanju parlamenta Moldavije
Poslanici na zasedanju parlamenta Moldavije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija obaveštena je o formiranju nove vladine koalicije u Moldaviji, spremna je da radi sa demokratskom, legitimnom vladom i poziva na mir i uzdržanost, izjavili su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

„Evropska unija prima k znanju odluke koje je juče doneo parlament Republike Moldavije, uključujući onu o formiranju vladine koalicije“, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Evropske komisije.

U saopštenju se napominje da je Evropska unija „spremna da radi sa demokratskom, legitimnom vladom na osnovu uzajamne predanosti reformama i osnovnim principima sadržanim u sporazumu o pridruživanju“.

„Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane osnova naših odnosa. To je takođe najvažnija stvar koju građani Moldavije očekuju i zaslužuju“, ističe se u izjavi.

Igor Dodon - Sputnik Srbija
Kriza u Moldaviji: Predsedniku oduzeta vlast

„U svetlu događaja koji su usledili nakon odluka koje je juče doneo parlament Moldavije, Evropska unija još jednom snažno poziva na smirenost i suzdržanost. Dijalog između demokratski izabranih predstavnika treba da bude ključ za pronalaženje rešenja za trenutnu političku krizu“, navodi Evropska komisija.

Proruska Partija socijalista Moldavije i proevropski blok ACUM formirali su u subotu parlamentarnu većinu, a Moldavija je, nakon tri meseca čekanja, dobila novu vladu. Ustavni sud je ove odluke proglasio nezakonitim, a parlament je kao odgovor na to saopštio da je Demokratska partija, koja je još uvek na vlasti, pokušala da uzurpira vlast preko sudija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala