Američki ministar: Stavljanje „Huaveja“ na crnu listu – pitanje nacionalne bezbednosti

© AP Photo / Andy WongProdavnica Huaveja u Pekingu
Prodavnica Huaveja u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ministar finansija Stiven Mnučin saopšio je da stavljanje kineske kompanije „Huavej“ na crnu listu predstavlja isključivo pitanje nacionalne bezbednosti i nikako nije vezano za trgovinski rat među zemljama.

„Oni su odvojeni od trgovine. I Kina i mi smo to priznali u našim raspravama. Kada govorimo o 'Huaveju' to je pitanje nacionalne bezbednosti, ali to su odvojena pitanja i nisu povezana sa trgovinom“, istakao je Mnučin za televiziju Si-En-Bi-Si.

Ministar je zatim naveo da su Trampove izjave o mogućnosti razmatranja pitanja „Huaveja“ kao dela trgovinskog sporazuma sa Kinom ne protivreče izjavama da zabrana kineske kompanije nije deo trgovinskog rata. Mnučin je istakao da bi mere protiv kineske kompanije mogle biti ukinute samo ukoliko Tramp dobije određene garancije od Pekinga.

Kina - Sputnik Srbija
Gudbaj: Kina odbacuje Majkrosoftov operativni sistem

„Mislim da predsednik govori o tome da, ako budemo imali napredak u trgovini, on bi mogao da bude spreman da učini nešto u vezi sa 'Huavejem' ukoliko ga Kina umiri i pruži određene garancije. Ali to su pitanja nacionalne bezbednosti“, dodao je Mnučin. 

Ranije je američki predsednik Donald Tramp izjavio da bi situacija sa kineskom kompanijom „Huavej“, sa kojom je američkim kompanijama nedavno zabranjena saradnja, mogla da se reši u sklopu trgovinskog sporazuma sa Kinom, ukoliko on bude zaključen.

Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država je sredinom maja stavila „Huavej“ na crnu listu, koji zatvara kompaniji put za kupovinu komponenata i tehnologije američkih proizvođača. „Huaveh“ je takođe na spisku kompanija kojima je zabranjeno poslovanje sa američkim firmama bez odgovarajuće licence. „Gugl“ je već prekinuo saradnju sa kompanijom „Huavej“ u oblastima koje zahtevaju prenos opreme, softvera i tehničkih usluga, izuzev onih koje su javno dostupne sa otvorenom licencom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala