Američki časopis: Raketni sistem na Krimu – ubica brodova

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaLansiranje krstareće rakete na morsku metu iz obalskog raketnog sistema "Utjos" tokom taktičkih vojnih vežbi Crnomorske flote na Krimu
Lansiranje krstareće rakete na morsku metu iz obalskog raketnog sistema Utjos tokom taktičkih vojnih vežbi Crnomorske flote na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki časopis „Nešenel interest“ dao je svoju ocenu ruskog obalskog raketnog sistema „Utjos“ raspoređenog na Krimu, koji se lansira iz silosa.

Autor članka Majkl Pek navodi da je obalski sistem baziran na poluostrvu još u sovjetsko vreme. Posle raspada SSSR-a, sistemi su predati ukrajinskoj mornarici, ali nisu korišćeni i prilično su propali. Borbena gotovost „Utjosa“ obnovljena je 2016. godine. U tekstu se ističe da je to učinjeno „uspešno i na vreme“.

Modernizovani sistemi mogu da se suprotstave pomorskom desantu iz pravca Crnog mora i „signal su odlučnosti Moskve da zadrži Krim“, naglašava Pek.

Lanserni sistemi protivvazdušne odbrane S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Odredi S-400 na Krimu uništili krstareću raketu uslovnog protivnika (video)

Prema rečima autora članka, protivbrodske rakete P-35 sa turbo-mlaznim motorom pretvaraju obalski raketni sistem u pravog „ubicu brodova“. On skreće pažnju na činjenicu da „Utjos“ može da bude naoružan novim raketama, o čemu je krajem maja govorio generalni direktor podmoskovskog preduzeća NPO „Mašinogradnja“ Aleksandar Leonov.

Autor smatra da je za zemlju sa dugom morskom granicom jačanje odbrane obale ekonomski povoljnije rešenje od izgradnje ogromne flote.

Obalski raketni sistem „Utjos“ razvilo je preduzeće NPO „Mašinogradnja“ u Reutovu. Domet pogađanja ciljeva raketom P-35 je do 450 kilometara. Sistemi se mogu koristiti zajedno sa obalskim raketnim sistemom „Bal“ i „Bastion“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala