Tramp kritikovao NASA: Odustanite od Meseca, to je ionako deo Marsa

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp tokom sastanka sa saudijskim princom Muhamedom bin Salmanom u Vašingtonu
Predsednik SAD Donald Tramp tokom sastanka sa saudijskim princom Muhamedom bin Salmanom u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izneo je u nedavnom tvitu sopstvenu „astronomsku teoriju“, nazvavši Mesec delom Marsa. Američki predsednik je pritom kritikovao NASA zbog toga što previše pažnje poklanja ekspediciji na Mesec, iako je donedavno podržavao tu misiju, piše britanski „Gardijan“.

„Imajući u vidu sva sredstva koja trošimo, NASA ne treba da brblja o letu na Mesec. Uradili smo to pre 50 godina. Neophodno je da pažnju usredsrede na veće zadatke kojima se bavimo, uključujući one u vezi s Marsom (a Mesec je njegov deo), odbranu i nauku“, napisao je Donald Tramp na Tviteru, očigledno komentarišući politiku sopstvene administracije u kosmičkoj oblasti.

Kolonizacija Marsa - Sputnik Srbija
Tramp: Uskoro sa Japancima idemo na Mars

Prosečna udaljenost Zemljinog prirodnog satelita od Marsa je oko 225 miliona kilometara, podseća „Gardijan“ i navodi da NASA nije odgovorila na molbu lista da da komentar na tvit šefa Bele kuće.

Trampova izjava nije iznenađujuća samo zbog tvrdnje da je Mesec deo Marsa, nego i zbog njegovog prethodnog entuzijazma prema programu za istraživanje Zemljinog pratioca, iskazanog pre samo tri sedmice. „Vraćamo se na Mesec“, pisao je Tramp tada, dok je direktor NASA Džim Brajdenštajn obećao da će američki astronauti biti poslati na Zemljin prirodni satelit najkasnije 2024. godine.

Moguće je da je Trampov tvit bio komentar na širi plan NASA, koji podrazumeva putovanja na Mars s Meseca. Mnogo je verovatnije da je američki lider kardinalno promenio odnos prema Mesečevoj misiji pod uticajem televizije „Foks njuz“, navodi „Gardijan“.

Sat pre nego što je predsednik SAD podelio s javnošću „sopstvenu verziju o nastanku Meseca“ i kritikovao NASA, ekspert „Foks njuza“ Nil Kavuto skeptično je govorio o Mesečevoj misiji.

Prema njegovim rečima, kosmička agencija se tom misijom bavila pre nekoliko decenija, zbog čega je danas neophodno usredsrediti se na druge zadatke.

Bela kuća nije odgovorila „Gardijanu“ treba li Trampovu izjavu shvatiti kao stav zvaničnog rukovodstva.

List, međutim, uz ironiju podseća na druge teorije o Mesecu koje su vredne pažnje. U drevna vremena Mesec je smatran božanstvom, a u nekim savremenijim dečjim pričama iznosi se pretpostavka da je napravljen od sira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala