Priština: Planira se rušenje Sabornog hrama Hrista Spasa, muzej genocida na njegovom mestu?

Pratite nas
Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mestu podignu tzv. muzej genocida.

List „Kurir“ navodi da je ovaj sramni predlog stigao od predsednika studentske organizacije Studentska demokratija Medžita Ramuse, ali da, kako saznaje od dobro obaveštenog izvora, iza njega u stvari stoje kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Karabinjeri u Kosovskoj Mitrovici na dan parastosa žrtvama martovskog pogroma - Sputnik Srbija
Petnaest godina posle: Pogrom ponovo preti

„Kurir“ podseća da je hram od 1999. mnogo puta bio oskrnavljen i vandalizovan, 2016. je zapaljen i potom pretvoren u javni toalet i smetlište.

Podseća se takođe i da Univerzitet u Prištini nije uspeo da sudskim putem preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

Iz kabineta patrijarha Irineja za list je rečeno da je reč o „bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu Srpske pravoslavne crkve koje nikada nije sudski pravosnažno osporeno“.

„Eparhija (raško-prizrenska) planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram može jedino da bude bogoslužbeni objekat SPC. Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode“, ističu u kabinetu srpskog patrijarha.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala