Osumnjičen za terorizam: Tražio snajperistu za atentat na Dodika i Cvijanovićevu

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik i Željka Cvijanović na mitingu SNSD-a u Banjaluci.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović na mitingu SNSD-a u Banjaluci. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zijad Halilović iz Lukavca osumnjičen je da je preko društvenih mreža podstrekivao na ubistvo predsedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, saznaje portal „Srpska info“.

Prema informacijama tog portala, koje prenosi RTRS, Halilović je tražio snajperistu koji bi ubio funkcionere Republike Srpske.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Srpski glineni golub: Jedni hoće da ga ubiju, a drugi mu ne daju da se brani

Portparolka MUP-a Srpske Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale osumnjičenog, da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Srpske podnela Republičkom tužilaštvu izveštaj protiv Halilovića zbog sumnje da je počinio krivično delo „javno podsticanje na terorističke aktivnosti“.

„On je osumnjičen da je 23. januara ove godine na svom profilu na Fejsbuku izneo lične ideje, kojima je podsticao na terorističke radnje, pozivajući na otvorenu likvidaciju najviših zvaničnika Republike Srpske“, pojasnila je Miljanovićeva.

Kako nezvanično saznaje portal „Srpska info“, Halilović je na svom profilu pokrenuo inicijativu da se angažuje snajperista kako bi ubio Dodika i Cvijanovićevu.

„Osim na napade protiv zvaničnika, Halilović je pozivao i na napade na narod u Republici Srpskoj. On je tražio da se angažuje iskusni snajperista koji bi ispunio njegove zahteve. Te pretnje su shvaćene ozbiljno i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma je odmah reagovala“, rekao je izvor za „Srpsku info“.

On je pojasnio je da je ta uprava prvo utvrdila da nije reč o lažnom profilu i da je korisnik upravo Halilović.

Tokom istrage ostvarena je i saradnja s MUP-om Tuzlanskog kantona, jer on živi na području Lukavca.

„Policija je pretresla kuću i objekte koje on koristi. Tom prilikom pronađeni su pištolj i ručna bomba, mobilni telefoni i propagandni materijal. Reč je o radikalnom propagandnom materijalu“, istakao je izvor portala „Srpska info“.

Pronalazak oružja i bombi potvrđuje da se radi o opasnoj osobi i da je policija opravdano reagovala.

Izvor je dodao i da je za sada utvrđeno da Halilović nije pripadnik vehabijskih ili selafijskih pokreta.

U međuvremenu, Halilović je svoj sporni status obrisao s Fejsbuka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala