Amerika prelomila: Turska izbačena iz programa F-35

CC0 / / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki vojni zvaničnici razočarani su odlukom Turske da u Rusiju pošalje vojne stručnjake kako bi se obučili za rad na kompleksima S-400, izjavila je zamenica američkog ministra odbrane Elen Lord.
Protivraketni sistemi S-400  - Sputnik Srbija
Pentagon: NATO i S-400 ne idu zajedno

Kako je rekla, SAD visoko ocenjuju dijalog Vašingtona i Ankare, kao i strateško partnerstvo koje postoji između dve zemlje, ali su razočarane najnovijom odlukom Turske.
„Ruski protivvazdušni sistemi S-400 nisu kompatibilni sa američkim avionima F-35. Jasno smo o tome rekli na više nivoa, kao i da Turska neće dobiti te avione ako kupi ruske sisteme“, istakla je.
Lordova je ujedno i dodala da ništa od svega toga nije nepopravljivo, te da u slučaju da Turska reši da ne kupi ruske sisteme, Amerika će istog časa obnoviti saradnju.
Oglasio se i vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan koji je Ankaru obavestio da će, u slučaju kupovine ruskih sistema, 31. jula prestati obuka turskih pilota i da svi turski državljani povezani sa programom razvoja F-35 moraju napustiti SAD do kraja jula.
U Šenahanovom pismu turskom kolegi Hulusi Aki navodi se i da Turskoj neće biti isporučena poslednja četiri aviona F-35 koje je ta zemlja kupila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala