10 najsigurnijih država ako izbije Treći svetski rat (foto)

CC0 / Pixabay / Nuklearni rat
Nuklearni rat - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U globalnom sukobu, neki su delovi sveta mnogo sigurniji od drugih...

Prošle su decenije od poslednjeg totalnog rata u kojem se našao svet, a svaki takav sukob odneo je milione žrtava, unazadio svetske ekonomije i svet bacio na koljena. Politički i vojni analitičari upozoravaju kako se pitanje izbijanja Trećeg svetskog rata ne svodi na to „hoće li ga biti“, već „kad će biti“, što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom sveta.

Međutim, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu kako će u svetu ipak postojati „oaze mira“. Hrvatski portal „Ekspres“ donosi izveštaj svetskih stručnjaka o top deset zemalja za koje se veruje da će biti najsigurnije u eventualnom scenariju izbijanja Trećeg svetskog rata:

Tradicionalno neutralna Švajcarska

CC0 / Pixabay / Švajcarski Alpi - neprohodni i zadivljujući
10 najsigurnijih država ako izbije Treći svetski rat (foto) - Sputnik Srbija
Švajcarski Alpi - neprohodni i zadivljujući

S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, Švajcarska se bez sumnje dokazala kao sigurno utočište tokom krvave istorije Evrope. Sa Nemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo verovatno da bi mogle postati mete nuklearnih bombi, Švajcarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje ju okružuju. Švajcarci bi se lako mogli popeti u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kaži stručnjaci.

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan — dovoljno izolovani da ih niko ne bi dirao

CC0 / Pixabay / Divlja priroda Novog Zelanda
10 najsigurnijih država ako izbije Treći svetski rat (foto) - Sputnik Srbija
Divlja priroda Novog Zelanda

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan — sve četiri države potpadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne odbrane, već zbog svoje izolacije i pomanjkanja ikakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko devet hiljada i šest hiljada aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu sa nijednom zemljom. Prema globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode i plodno tlo, koje im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

Čile uživa prirodnu zaštitu

CC0 / Pixabay / Andi čuvaju Čile
10 najsigurnijih država ako izbije Treći svetski rat (foto) - Sputnik Srbija
Andi čuvaju Čile

Čile, najnaprednija država po pitanju ljudskog razvoja u Latinskoj Americi, takođe je zaštićen gotovo neprobojnom barijerom — Andima na svom zapadu i Tihim okeanom na istoku. Osim toga, južna polulopta Zemlje ima kvalitetniji vazduh (manje gradova, populacije, industrije, a vazdušne mase između severa i juga najčešće ostaju odvojene), a i mnogo je manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut

CC0 / Pixabay / Grenland je daleko od svega
10 najsigurnijih država ako izbije Treći svetski rat (foto) - Sputnik Srbija
Grenland je daleko od svega

Verovatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Evropi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i zbog blizine velikih evropskih država. Međutim, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu — Grenland. On je udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog je terena i politički neutralan. Budući da je to danska samoupravna teritorija, može se pretpostaviti da bi puno Danaca tamo potražilo sklonište.

Maltu je lako ignorisati

CC0 / Pixabay / Malta je kroz istoriju odolevala mnogim osvajačima
10 najsigurnijih država ako izbije Treći svetski rat (foto) - Sputnik Srbija
Malta je kroz istoriju odolevala mnogim osvajačima

Taj maleni skup mediteranskih ostrva kroz istoriju je uspešno odolevao brojnim pokušajima osvajanja — od krstaša do napada raznih carstva. Svaki potencijalni napadač bi dobro razmislio pre tako skupe i konačno bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala „uništavanje cele nuklearne rakete“, pa je velika verovatnoća da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.

Irska ne ratuje

CC0 / Pixabay / Irska ne pripada nijednoj alijansi
10 najsigurnijih država ako izbije Treći svetski rat (foto) - Sputnik Srbija
Irska ne pripada nijednoj alijansi

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije jeste činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama ni sa jednom silom koja bi mogla da učestvuje u Trećem svetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da interveniše u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

Fidži je predaleko od svega

CC0 / Pixabay / Fidži je kao tačkica u nepreglednom Pacifiku
10 najsigurnijih država ako izbije Treći svetski rat (foto) - Sputnik Srbija
Fidži je kao tačkica u nepreglednom Pacifiku

Fidži se nalazi u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izolovan, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala