Si Đinping: Tramp je moj prijatelj

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kine Si Đinping je rekao da je predsednik SAD Donald Tramp njegov prijatelj i dodao da je uveren da američkom lideru nije stalo do potpunog prekida odnosa s Kinom.

„Iako između nas i SAD postoje trgovinske napetosti, Kina i SAD su već sad blisko povezani. Imamo veliku trgovinu. Teško je zamisliti potpuno udaljavanje SAD od Kine. Ni mi za to nismo zainteresovani, kao ni američki partneri. Predsednik Tramp je moj prijatelj, uveren sam da ni on za to nije zainteresovan“, kazao je kineski predsednik, koji boravi u državnoj poseti Rusiji, u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li bi trgovinski spor Kine i SAD mogao da se proširi, kineski lider se našalio rekavši da bi se odgovor na to pitanje mogao naći u njegovim materijalima za forum.

Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija
Si Đinping: Kina spremna da sa partnerima deli tehnologije

Voditeljka plenarnog zasedanja dotakla se teme trgovinskog rata Kine i SAD i postavila kineskom lideru pitanje o tome kakav će biti ishod pregovora Vašingtona i Pekinga.

„Hvala. Možda u svojim materijalima imam odgovor na to pitanje“, rekao je Si Đinping i dodao: „Ne znam“.

Predsednik Kine je primetio da je voditeljka zapravo postavila „pitanje odnosa globalizacije i antiglobalizacije“.

„Označiću naš stav o globalizaciji. Mi smo odlučne pristalice globalizacije u svetu, jer globalizacija je tendencija istorije. Antiglobalizacija je takođe savremena pojava, ali mislim da je to tako mali deo opšteg talasa, koji može da izazove nekakve pojave, ali ne može da zaustavi težnju ka globalizaciji u celini“, naveo je Si Đinping.

On je, međutim, dodao da je globalizacija „štap sa dva kraja“.

„Postoji onaj koji će izvući korist i onaj koji će pretrpeti štetu — to je pitanje raspoređivanja. I pitanje raspoređivanja koristi i interesa. Međutim, nije dopušteno, kako se kaže, da, kad pobesniš zbog buva, celu šubaru baciš u peć. Ne sme se zbog toga ići na jednostrane pristupe i protekcionizam“, kazao je Si Đinping.

Kineski predsednik je naglasio da je neophodno pridržavati se uzajamnog poštovanja u svim pregovorima i da se nada takvom pristupu u dijalogu sa svim zemljama.

„Smatram da je nužno poštovati socijalne sisteme i put razvoja svih zemalja. Raste uloga zemalja u razvoju u svetu. Njihovo pravo glasa i njihov udeo u međunarodnim organizacijama moraju biti poštovani. Uvek se držimo mirne koegzistencije. Bez obzira na postojeće razlike u mišljenjima, treba pronaći dodirne tačke i adekvatno rešavati sve nesuglasice“, naglasio je Si Đinping.

Poslednja runda američko-kineskih pregovora o trgovini završena je sredinom maja bez rezultata, zbog novog povećanja američkih carina na kinesku robu. SAD su povećale carine od 10 do 25 odsto na kineski izvoz, u ukupnoj vrednosti od 200 milijardi američkih dolara.

Predsednik SAD Donald Tramp naložio je, takođe, da se započne proces povećanja carina na ceo preostali izvoz iz Kine, koji se procenjuje na oko 300 milijardi dolara. Peking je na to odgovorio povećanjem carina na uvoz robe iz SAD u vrednosti od 60 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala