Severna Makedonija je upravo dobila veoma loše vesti iz EU

© AP Photo / Dragan PerkovksiPodizanje zastave NATO u Skoplju
Podizanje zastave NATO u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
U nacrtu zaključaka za predstojeći Savet Evropske unije nije određen datum za početak pregovora sa Severnom Makedonijom, prenose danas makedonski mediji.
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Cipras: Grčka i Severna Makedonija su prirodni saveznici

U tim nacrtima zaključaka koji treba da budu razmatrani na ekspertskom, ambasadorskom i ministarskom nivou i koji nisu konačni, šanse za konsenzus između zemalja-članica EU o određivanju datuma za pregovore sa Severnom Makedonijom su minimalne, navodi televizija „Telma“, a prenosi Tanjug.

U zaključcima EU priznaje se da je Severna Makedonija ispunila uslove za početak pregovora, još jednom se pozdravljaju bilateralni sporazumi sa Bugarskom i Grčkom i naglašava da je Prespanski sporazum „primer za ostale u regionu“.

„Ono što se može očekivati na junskom ministarskom sastanku je da će se usvojiti zaključak o tome da će pitanje o datumu za pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom biti ponovo razmatrano u julu“, navodi MIA, pozivajući se na diplomatske izvore.

Evropski ambasador u Skoplju Semuel Žbogar je poručio da Severna Makedonija treba da nastavi sa lobiranjem za učlanjenje u EU. Nakon brojnih pesimističkih najava da je moguće da datum o pregovorima bude odložen za jesen, on je rekao „da još nije kasno da se izlobira datum i ranije“.

Komentarišući pisanje nemačkog lista „Zidojče Cajtung“ da je nemačka kancelarka Angela Merkel protiv određivanja datuma za pregovore Severne Makedonije sa EU, makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je reč o staroj informaciji i da očekuje da će ključna odluka o tome biti doneta sledeće nedelje, kada se on bude sastao na nemačkom kancelarkom.

„Nemačka je strateški partner Republike Severne Makedonije. Verujem da će biti usvojene pozitivne odluke. Nemačka kancelarka Angela Merkel može da smatra naš uspeh takođe i njenim uspehom, jer je ona bila tu i kada je bio održan referendum i na dan naše državnosti kako bi dala podršku ovim procesima“, istakao je Zaev.

Makedonski premijer je zaključio da njegova zemlja ne sme da bude vrednovana zbog određenih spoljnih okolnosti, kao što su politički problemi u Albaniji, navodeći da EU treba da vrednuje svaku državu pojedinačno i da se vodi principom „Severna Makedonija isporučuje — EU treba da isporuči“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala