Rusija: Zelenski bi trebalo da naredi obustavu vojnih dejstava u Donbasu

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficePredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski trebalo bi da izda naređenje da se obustave vojna dejstva u Donbasu, izjavila je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Luganskoj oblasti - Sputnik Srbija
Zelenski ima novo rešenje za sukob u Donbasu

„Prvi korak bi bio da Ukrajina pažljivo pročita Minski sporazum, zatim da povuče svoju vojsku i naredi vojnicima da obustave sva borbena dejstva. Tek nakon toga bi Kijev imao moralno pravo da govori o navodnom kršenju primirja od strane pobunjenika u slučaju da do toga uopšte i dođe“, rekla je.

Podsetimo, Zelenski je prethodno izjavio da će ukrajinska vojska „žestoko odgovarati na sva kršenja primirja od strane pobunjenika u Donbasu, iako će Kijev insistirati na diplomatskom nivou poštovanje režima o prekidu vatre.

Po tom pitanju oglasilo se i rusko Ministarstvo inostranih poslova, a zamenik ruskog šefa diplomatije Grigorij Karasin rekao je da Ukrajina daje kontradiktorne signale po pitanju Donbasa.

I predstavnici Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštili su da Zelenski ovim izjavama ohrabruje vojsku da krši režim prekida, vatre umesto da poziva na njegovo poštovanje.

„Svedoci smo politike duplih standarda Kijeva. Uprkos obećanjima da će se uspostaviti mir u Donbasu, do kršenja primirja dolazi svakodnevno“, navode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala