Putin: Slučaj „Huavej“ bi mogao biti početak novog tehnološkog rata

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi pokušaji SAD da izguraju kineskog giganta „Huavej“ sa svetskog tržišta mogli biti prvi znak dolaska novog tehnološkog rata.

„Uzmite situaciju u vezi sa kompanijom ’Huavej‘. Postoje pokušaji ne samo da se ona osujeti, nego da se golom silom izgura sa globalnog tržišta. U nekim krugovima to nazivaju prvim tehnološkim ratom predstojeće digitalne ere“, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija
Si Đinping: Kina spremna da sa partnerima deli tehnologije

Predsednik Rusije je podsetio na suprotstavljanje pojedinih zemalja projektu „Severni tok 2“ i naveo da je takva destruktivna tendencija, prema kojoj je sve dozvoljeno, ugrozila ne samo tradicionalna tržišta – energetsko, sirovinsko, robno, nego i nove sektore.

Ministarstvo trgovine SAD je sredinom maja upisalo kinesku kompaniju „Huavej“ na crni spisak, na osnovu kojeg onemogućava kompaniji da kupuje komponente i tehnologiju američkih proizvođača.

„Huavej“ se nalazi i na spisku kompanija kojima je zabranjeno da posluju s američkim preduzećima bez odgovarajućih licenci.

„Gugl“ je već obustavio saradnju s kineskom kompanijom u sferama koje se tiču prenosa opreme i tehničkih usluga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala