Da li će Rusija i Kina napraviti vojni savez? Evo šta kaže Putin

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina su strateški saveznici koji neće stvarati vojne saveze i ne rade ni protiv koga, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

„Nismo u vojnim savezima s Kinom. Mi smo strateški saveznici, ne radimo ni protiv koga, radimo za svoje dobro i za dobro svojih partnera. Ne nameravamo ništa da zamenjujemo“, rekao je Putin na pitanje mogu li trgovinski odnosi Rusije i Kine da zamene ekonomske veze Rusije sa Zapadom.

Prema rečima ruskog predsednika, odnosi Rusije i Evropske unije uvek su imali višeplanski karakter, a trgovinska razmena iznosila je više od 400 milijardi dolara.

Predsednik Rusije Vladimir Purin na biznis forumu  - Sputnik Srbija
Putin: Poverenje u dolar je u opadanju, globalni trgovinski sistem je u krizi

„Zatim je ta trgovinska razmena pala, ne našom krivicom, nismo mi uveli ta ograničenja. Smanjila se gotovo dva puta, mada se sada, istina, približava do 300 milijardi dolara. Zdrav razum prevladava i trgovinska razmena se povećava. Mi smo otvoreni za saradnju sa svima“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da su odnosi Rusije i Kine u međunarodnoj areni najvažniji faktor stabilnosti u svetskoj politici.

„Ni s jednom drugom zemljom danas nemamo takvu dubinu i širinu odnosa kao s Kinom. Zaista smo u punom smislu te reči strateški partneri, to se može reći bez ikakvog preterivanja. Posebno je važno to što se kod obe strane uočava težnja ravnopravnom pristupu rešavanju raznih programa. Zbog toga su naše kolege podržale i zbližavanje s Kinom u okviru Evroazijske ekonomske zajednice, imamo dobar program aktivnosti. Da, tamo ima složenih pitanja u vezi s grupisanjem robe, to je sve na profesionalnom nivou, razgovara se, rešava se. Uveravam vas da naši stručnjaci i kineski partneri rešavaju sporove u vezi sa svakim stavom. Krajnji rezultat je pronalaženje rešenja — težimo pronalaženju tog rešenja i pronalazimo ga. U tom smislu, mislim i uveren sam da imamo veoma dobre perspektive“, rekao je Putin.

Kada je reč o svetskoj politici u celini, on je dodao da saradnja Rusije i Kine na međunarodnoj sceni bez ikakve sumnje predstavlja najvažniji faktor stabilnosti u svetskim poslovima.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 6. do 8. juna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala