Predsednik Bugarske: Večno smo zahvalni Rusiji što nas je oslobodila Turaka

© AP Photo / Francois MoriRumen Radev
Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
U svetskom političkom orkestru sve je više onih koji bi da zauzmu mesto dirigenta, i svako dolazi sa svojom partiturom. Potrebno je ulepšati decibele i pažljivije slušati svaki instrument, rekao je predsednik Bugarske Rumen Radev na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

„Ako želimo da postignemo stabilan razvoj čovečanstva, treba da uspostavimo jasna pravila kako bismo muziku pisali imajući u vidu specifičnosti svakog instrumenta u orkestru. Mislim da su platforma za takav rad Ujedinjene nacije. Dok ne počnemo da poštujemo tu organizaciju, da koristimo njen moćan potencijal, da jačamo njena sredstva i mehanizme, nećemo uspeti da stvorimo melodiju nego samo fragmente — napetost i sukobe“, naglasio je Radev.

Prezident RF V. Putin prinimaet učastie v Peterburgskom meždunarodnom эkonomičeskom forume - Sputnik Srbija
Putin i Pašinjan: Osim „Iskandera“ Jermenija želi „još ponešto“

Predsednik Bugarske je naveo da su Bugari zahvalni Rusiji za oslobođenje od Osmanske imperije, ali nije spomenuo oslobađanje od fašista.

Bugarski lider je podsetio šta je njegova zemlja dala Rusiji.

„Istaknuti građanin Sankt Peterburga, profesor Dmitrij Lihačov, zvao je moju domovinu državom duha, jer je Rusija od Bugarske dobila svoju pismenost. S naših teritorija u Rusiju su došli i hrišćanska vera, i starobugarski crkveno-slovenski jezik“, kazao je Radev.

Prema njegovim rečima, milenijum kasnije, 1878. godine, Bugarska je od Rusije dobila svoju slobodu, za koju su živote dale hiljade ruskih vojnika.

„To mi, Bugari, nikada ne zaboravljamo“, naglasio je Radev.

Bugarski lider nije spomenuo da je Sovjetski savez oslobodio Bugarsku od nemačko-fašističke okupacije. On je, međutim, podsetio da je Sovjetski savez prestao da postoji.

„Pre sedamdeset godina Bugarska je bila prva zemlja, izvinite, druga zemlja u svetu koja je priznala Kinesku Narodnu Republiku i uspostavila diplomatske odnose s njom. Pošto prva država koja nije priznala Kinu više ne postoji, možemo da tvrdimo da je Bugarska prva država koja je priznala tu zemlju“, rekao je Radev.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 6. do 8. maja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala