„Nezgodno“ pitanje iz publike — Vučić: Evo zašto Milo vlada već 30 godina

Pratite nas
Učesnici panela „Zapadni Balkan: Udaljavanje od EU?“, u okviru GLOBSEC foruma u Bratislavi, saglasni su da za region Zapadnog Balkana članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu, kao i da EU mora konstantno da pruža podršku tom procesu, prenosi Tanjug.
Vučić: Obe strane malo da popuste; Tači: Sporazum može biti postignut ove godine

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da za tu zemlju nema plana B kad je reč o Evropskoj uniji, navodeći da je Crna Gora postala članica NATO-a i da napreduje u evropskim integracijama više nego druge zemlje.

On je, međutim, upozorio da Balkan mora da bude zona odgovornosti Evrope, jer je geografski deo Evrope, ali i evropskog sistema vrednosti, a da na geopolitičkoj sceni ima novih igrača.

„Kina i Rusija traže svoju poziciju na Balkanu, a koliko će dobiti zavisi od toga koliko će im dati NATO i EU. Ja zato pozivam NATO i EU da rade svoj posao u regionu, da prestanu samo da ponavljaju da su vrata otvorena. Mi u regionu retko idemo na vrata, nego idemo kroz zid i za to plaćamo cenu“, rekao je Đukanović i dodao da je potrebna jasna evropska politika za zemlje Balkana.

Odgovarajući na pitanja moderatora, Đukanović je kazao da je tačno da je Crna Gora uzela kredit od Kine za auto-put, ali je istakao da je to učinjeno jer je ta ponuda bila daleko najbolja.

„Zašto nismo dobili takve uslove od EBRD i EIB? Zato što je Kina popunila tu rupu koju im je prepustila Evropa“, rekao je Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić u Bratislavi na forumu , razgovori i o Kosovu

On je istakao da ne vidi odgovarajuću alternativu za EU i da postoji upliv trećih strana u regionu, što predstavlja pokušaj uništavanja evropskog sistema vrednosti.

„Ako EU ne reaguje i ne pokaže da je u njenom interesu da nastavi proces evropskih integracija Balkana, onda mora biti svesna da je odgovorna za prepuštanje svoje interesne zone zemljama koje dolaze sa platformom vrednosti suprotnom od evropskih“, rekao je on.

Na pitanje iz publike da li će na idućem kongresu stranke za nekoliko meseci podneti ostavku na mesto predsednika DPS-a, jer je predsednik države, Đukanović je rekao da „nažalost, u ovom trenutku, ne može da odgovori na to pitanje“.

„To je tema o kojoj ćemo raspravljati u našoj zemlji tokom pripreme kongresa“, rekao je Đukanović.

On je istakao da su u Crnoj Gori svesni dobre prakse evropske demokratije i da žele da je usvoje što pre u svakom mogućem segmentu, ali treba imati u vidu da su „naša društva specifična“.

„To moramo uzeti u obzir. U tom kontekstu ćemo pažljivo razmatrati pitanje koje ste postavili, ali, iako bih želeo, sada ne mogu da vam odgovorim na to pitanje.“

Na Đukanovićev odgovor se nadovezao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da način na koji je crnogorski predsednik odgovorio pokazuje zašto je već 30 godina na vlasti.

„Najpametnija moguća reakcija“, primetio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala