Ruska Pompeja: Naučnici upozoravaju na novu opasnost koja dolazi s ruba Sibira

© Foto : NASA/JSCVulkan Šiveluč
Vulkan Šiveluč - Sputnik Srbija
Pratite nas
Treba pratiti aktivnost vulkana Velika Udina na Kamčatki zbog opasnosti od velike erupcije, zaključili su naučnici, proučivši podatke seizmoloških stanica postavljenih na vulkanu.

Kako piše „Nauka u Sibiru“, pozivajući se na rezultate istraživanja, vulkan Velika Udina koji se nalazi u ključevskoj grupi vulkana (u koju ulaze i Ključevski, Bezimeni, Kamen), do nedavno je smatran ugašenim. Kamčatsko odeljenje jedinstvene Geofizičke službe Ruske akademije nauka, koje radi od 1961. godine, registrovalo je u ovom regionu samo jednu aktivnost.

Kamčatka kroz objektiv fotografa godine - Sputnik Srbija
Divlja priroda: Kamčatka kroz objektiv fotografa godine

Stručnjaci uveravaju da su potresi, od jeseni 2017. godine, sve češći i njihova snaga konstantno raste. Od maja do jula 2018. godine u rejonu vulkana registrovano je 559 zemljotresa. U februaru ove godine registrovan je zemljotres magnitude 4,3 stepena po Rihteru. Tokom celokupnog posmatranja, to je bio najveći zemljotres u tom delu ključevske grupe vulkana.

Direktor laboratorije za seizmološku tomografiju Instituta za naftogasnu geologiju i geofiziku „A. A. Trofimuk“ Ruske akademije nauka, akademik Ivan Kulakov smatra da će erupcija vulkana, ako počne, najverovatnije biti eksplozivnog tipa. Isti slučaj je bio i sa Bezimenim — smatran je ugašenim vulkanom sve dok 1956. godine nije došlo do jake erupcije.

Prema rečima stručnjaka Kamčatskog odeljenja Geofizičke službe RAN, nastavlja se sa pažljivim posmatranjem vulkana Velika Udina. Naučnici nameravaju da iskoriste različite pristupe proučavanju giganta, koji mogu pomoći da se detaljno istraži navodno „buđenje“ Udine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala