Putin: Rusija protiv mešanja u unutrašnje poslove Venecuele

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je protiv mešanja u unutrašnja pitanja Venecuele, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodiocima informativnih agencija.

„Generalno smo protiv mešanja u unutarpolitička pitanja drugih država, i smatramo da to uzrokuje vrlo teške, ako ne i tragične posledice. Libija i Irak su najbolja potvrda toga. Kao što je poznato, put do pakla popločan je dobrim namerama“, rekao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara da li je Rusija povukla svoje ljude iz Venecuele, i da li je Kremlj zabrinut da je cilj SAD promena režima u Venecueli, i, eventualno, kontrola nad njenim rezervama nafte.

„Potrebno je imati strpljenja, moguće je raditi bilo sa kim – sa opozicijom, sa trenutnim vlastima, ali se ne treba mešati u unutrašnja pitanja“, dodao je predsednik.

On je takođe rekao da je Rusija zvanično isporučivala oružje Venecueli, ali da je odavno prestala sa prodajom. Međutim, prema njegovim rečima, oni su obavezni da održavaju isporučeno oružje.

Komandni centar ruske vojske - Sputnik Srbija
Rusija odgovorila Trampu: Mi nikoga ne informišemo o svojim stručnjacima u Venecueli

„Kada je reč o našim ljudima u Venecueli — mi smo zvanično prodavali oružje, ali već izvesno vreme ne prodajemo. Prema ugovorima, vi predstavljate listove i televizijske kanale koji se bave ekonomijom, a mi smo prema ugovorima obavezni da održavamo oružje, obavezni smo da ispunjavamo naše ugovorne obaveze. Naši stručnjaci to rade, i radili su sve vreme u toku proteklih godina. Istina, tehnički nije sve uspevalo zbog prioriteta samog rukovodstva Venecuele, oni su nešto hteli da dovedu u normativno stanje, nešto nisu želeli, mi smo prema ugovoru dužni da to učinimo, ili će nam u suprotnom biti izrečene određene sankcije“, objasnio je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je vrlo moguće da je određeni broj ruskih stručnjaka u Venecueli ispunio svoje ugovorne obaveze i napustio zemlju, i da Rusija namerno ne formira nikakve vojne baze.

„Sasvim je moguće da su naši stručnjaci tamo završili određeni posao, i to ne samo vojnici nego i oni iz oblasti industrije. Neko od njih je otišao, neko se, možda, opet vratio. Ništa ne stvaramo namerno, nikakve vojne baze podrške, ne šaljemo tamo trupe. To nikada nismo činili, mi smo ispunjavali i ispunjavaćemo naše ugovorne obaveze u oblasti vojno-tehničke saradnje“, istakao je predsednik Rusije.

Ranije je list „Volstrit džurnal“ objavio da je Rusija počela da povlači deo vojnih savetnika iz Venecuele. Pozivajući se na izvor blizak Ministarstvu odbrane Rusije, list je saopštio da je „Rosteh“, koji se bavi obukom lokalnih stručnjaka za korišćenje ruske vojne tehnike, smanjio broj savetnika sa hiljadu na nekoliko desetina.

Pripadnici oružanih snaga Venecuele ispred Predsedničke palate u Karakasu - Sputnik Srbija
Zaharova: Vašington treba da odustane od politike podele u Venecueli

Situacija u Venecueli napeta je od januara, kada se lider opozicije Huan Gvaido nezakonito proglasio za privremenog predsednika. Vašington i njegovi saveznici podržali su Gvaida i pozvali predsednika Nikolasa Madura da se povuče. Sjedinjene Američke Države takođe su zaplenile venecuelansku naftnu imovinu vrednu milijarde dolara.

Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala