Bugarski general ponudio rešenje za plaćanje američkih aviona

© Foto : US Air ForceAvioni F-16 i F-35
Avioni F-16 i F-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju da u vezi sa nabavkom aviona F-16 ne bude moguće da se sa Sjedinjenim Američkim Državama dogovori o plaćanju na rate, Bugarska bi da uzme od Amerikanaca zajam, izjavio je general-major bugarskog vazduhoplovstva u rezervi Sibi Sibev za televiziju BTV.

Sibev je podsetio da bi Sjedinjene Američke Države želele da dobiju puni iznos odjednom i naveo kao primer situaciju kada su Poljskoj obezbedili kredit sa niskim kamatama za kupovinu aviona.

„Ali to se može rešiti i pomoću određenog zajma. Na primer, Poljska je svojevremeno kupila 48 lovaca i dobila kredit sa niskom kamatom od Sjedinjenih Američkih Država. Znači, opcije postoje“, rekao je Sibev.

On je pritom naveo da je Slovačka uspela da se dogovori o plaćanju na rate, što Bugarska može da iskoristi kao argument na pregovorima sa Vašingtonom.

Lovac F-16 - Sputnik Srbija
F-16 po svaku cenu: Američki lovci stvaraju razdor u bugarskoj Vladi

General smatra da će Bugarska dobiti američke lovce najkasnije do 2022. godine. Sibev je takođe izrazio nadu da će zemlja do 2025. godine imati spremnu eskadrilu od 16 aviona, pa je pozvao da se počne sa pregovorima o kupovini novih lovaca, ukoliko se potpiše sporazum o kupovini prvih osam.

„Negde do 2021. treba da započnemo pregovarački proces“, zaključio je Sibev.

Ranije je general-pukovnik u rezervi kopnenih snaga Bugarske Kiril Cvetkov takođe komentarisao ugovor o avionima i pozvao da se obrati pažnja na predloge Sjedinjenih Američkih Država o tome ko će se i kako angažovati u pružanju logističke podrške za F-16.

Sredinom juna, Sjedinjene Američke Države treba da predstave Bugarskoj nacrt ugovora za prodaju svojih lovaca. Ranije je američki Kongres odobrio isporuku aviona, a vrednost transakcije iznosi skoro 1,7 milijardi dolara. Prema rečima ministra odbrane Bugarske Krasimira Karakačanova, ovo je dozvoljena granica, a realna cena će biti niža. Za Bugarsku je prihvatljiva cena koja ne prelazi dve milijarde leva (oko 1,1 milijarde dolara).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala