Američki i mađarski vojnici u Srbiji vežbali operacije u multinacionalnom okruženju

© Darimir BandaVojna vežba Komšije 2019.
Vojna vežba Komšije 2019. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan visokih zvanica multinacionalne taktičke vežbe s bojevim gađanjem „Komšije 2019“ (Neighbours 2019), koju od 2. do 8. juna zajedno izvode pripadnici Vojske Srbije, Oružanih snaga Mađarske i Nacionalne garde Ohaja (SAD), održan je u okviru vojnog kompleksa „Orešac“.

Vežbi je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, cilj vežbe, čiji je ovogodišnji domaćin 11. pešadijski bataljon Prve brigade Kopnene vojske, jeste unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica vežbe na taktičkom nivou, u toku izvršavanja operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Nakon prikaza, učesnicima se obratio komandant Prve brigade Kopnene vojske, brigadni general Zoran Nasković, koji je poručio da je izgradnja i očuvanje mira i bezbednosti u svetu primaran cilj mirovnih misija UN i kao takav težak, častan i odgovoran zadatak i ozbiljan profesionalni izazov za sve koji učestvuju u pripremi jedinica.

© Darimir BandaVojna vežba Komšije 2019.
Američki i mađarski vojnici u Srbiji vežbali operacije u multinacionalnom okruženju - Sputnik Srbija
Vojna vežba Komšije 2019.

„Iskustva i znanje koje stičemo na ovakvim vežbama, značajna su i veoma dragocena. Razmena iskustva iz mirovnih operacija i međusobno poznavanje, kao i zajedničko uvežbavanje tehnika i procedura, pored znanja, doprinosi i jačanju poverenja među oružanim snagama naših zemalja. Izvršavanje zadataka u multinacionalnom okruženju je izazov, a posebno kada se izvršavaju u cilju uspostavljanja i održavanja mira“, istakao je general Nasković.

Komandant Pete pešadijske brigade „Ištvan Boškaji“ Oružanih snaga Mađarske, pukovnik Šolšar Balaš čestitao je na uspešnoj vežbi, rekavši da razliku vidi samo u uniformama, a da su taktika, procedure i profesionalizam svih učesnika isti. Prema njegovim rečima, ovogodišnja vežba „Komšije“ poslužiće kao priprema za misiju UN u kojoj će Oružane snage Mađarske učestvovati sledeće godine.

© Darimir BandaVežba „Komšije“ poslužiće kao priprema za misiju UN u kojoj će Oružane snage Mađarske učestvovati sledeće godine
Američki i mađarski vojnici u Srbiji vežbali operacije u multinacionalnom okruženju - Sputnik Srbija
Vežba „Komšije“ poslužiće kao priprema za misiju UN u kojoj će Oružane snage Mađarske učestvovati sledeće godine

Potpukovnik Metju Vudrof, komandant 37. brigade Nacionalne garde Ohaja, vežbu vidi kao dobru priliku da se nauči nešto novo i razviju dobri odnosi i timski rad, a posebno razvijanje sposobnosti zajedničkog rada u borbi protiv neprijatelja.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović uručio je priznanja najboljim učesnicima vežbe „Komšije 2019“ — desetaru Gaboru Sabu iz Oružanih snaga Mađarske, razvodniku Sajmonu Ostinu iz Nacionalne garde Ohaja i razvodniku Vladanu Garčeviću, pripadniku Vojske Srbije.

Danu visokih zvanica prisustvovali su i vojni izaslanik Mađarske, potpukovnik Makač Balor, vojni izaslanik SAD, major Deril Skot i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji.

Taktička vežba „Komšije“ izvodi se od 2011. godine naizmenično u Srbiji i Mađarskoj kao bilateralna vežba u cilju priprema za učešće u multinacionalnim operacijama i unapređenja saradnje. Od 2017. godine, u vežbi učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ohaja, čime je vežba postala trilateralna, podseća se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala