Ujedinjene nacije zabrinute zbog tenzija na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je zabrinut zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede. Gutereš je zatražio i da se bez odlaganja uklone sve prepreke nastavku dijaloga. Njegov izveštaj će se pred Savetom bezbednosti naći 10. juna.

Ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti, navodi se u novom izveštaju generalnog sekretara UN.

Pripadnici ROSU na Kosovu - Sputnik Srbija
Unmikov šamar Prištini

Savet bezbednosti UN će 10. juna razmatrati stanje na Kosovu, a poslednji put je to učinjeno u februaru. Od usvajanje Rezolucije 1244 sredinom 1999. godine, Savet bezbednosti je o Kosovu raspravljao četiri puta godišnje. Na zahtev SAD i Velike Britanije, najmoćnije telo svetske organizacije će, nadalje, o Kosovu raspravljati na svakih šest meseci.

Zahtevajući da se uklone prepreke za nastavak dijaloga, Gutereš je naveo da su takse na proizvode iz centralne Srbije i dalje na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine takse, preneo je RTS.

Gutereš je, takođe, naveo da od prethodnog izveštaja nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Šef UN je naveo i da su se od prethodnog izveštaja, odnosno u poslednjih šest meseci, na Kosovo vratile 43 osobe, od čega su 34 Srbi. Uključujući i poslednje povratnike, od 2000. godine vratilo se 28.153 od oko 200.000 raseljenih sa Kosova.

Navodi se i da je u poslednjih šest meseci zabeleženo i nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama, pa je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska deca, dok je napadač, kog su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

„Dvanaestog aprila u okolini sela Donji Jasenovik odjeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija“, navodi šef Ujedinjenih nacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala