U Ukrajini će „nići“ još jedna baza

CC0 / wikipedia / Brodovi ukrajinske mornarice u luci u Odesi
Brodovi ukrajinske mornarice u luci u Odesi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina namerava da izgradi novu bazu Ratne mornarice u Očakovu, piše portal „Dumaska“.

Kako se navodi, tamo su prebačeni desantni brod „Jurij Olefirenko“, remorker „Korec“ i artiljerijski čamci AKA-02 i „Rovno“.

Obalska straža Pogranične službe Rusije u Kerčkom moreuzu - Sputnik Srbija
Ukrajina namerava da traži međunarodni status za Kerčki moreuz

Ukrajinske vlasti su više puta saopštavale da će izgraditi novu bazu na obali Azovskog mora. Sa druge strane, početkom maja savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za pitanja bezbednosti i odbrane Ivan Aparšin je kazao da ne vidi smisao u izgradnji novih objekata u tom regionu.

Zaoštravanje situacije u Azovskom moru se desilo 25. novembra 2018. godine, kada su brodovi ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, nelegalno prešli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Incident u Kerčkom moreuzu predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je kao provokaciju, istakavši da su među članovima posade na ukrajinskim brodovima, koji su nelegalno prešli granicu Rusije, bila dvojica pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine, koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom. Pri tome je Putin naglasio da su ruske granične službe vršile svoju dužnost zaštite državne granice. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala