Putin i Si pozvali Ameriku da vrati nuklearno oružje na svoju teritoriju

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina pozivaju druge države da vrate svoje nuklearno oružje na svoje teritorije, navodi se u zajedničkom saopštenju ruskog i kineskog lidera Vladimira Putina i Si Đinpinga.

„Strane smatraju nedopustivim neodgovorni pristup nekih država prema realizaciji svojih obaveza iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Takve države treba da prekinu praksu ’zajedničkih nuklearnih misija‘ i vrate čitav svoj nuklearni arsenal, koji se nalazi van granica nuklearne države, na svoju nacionalnu teritoriju“, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera.

Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija
Rusija i Kina protiv uništenja sistema kontrole naoružanja u svetu

Oni su pozvali Iran da nastavi da poštuje svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma.

„Strane su sa zadovoljstvom konstatovale da se u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju potvrđuje da iranska strana striktno realizuje svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma i izjavljuju da odbacuju jednostrane sankcija SAD protiv Irana“, dodaje se u dokumentu.

Moskva i Peking su osudili odluku SAD da počnu pripreme poligona za moguća nuklearna testiranja. Oni su dodali da se dve države čvrsto pridržavaju Sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja.

Osim toga, Rusija i Kina su se založile za vraćanje u život Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa. U saopštenju se navodi da se Moskva i Peking zalažu da se politika ne meša u istrage o slučajevima navodne upotrebe hemijskog oružja.

Rusija i Kina smatraju nedopustivima politički diktat i valutne ucene u međunarodnoj trgovini, navodi se u saopštenju.

Države se protive svakoj pojavi protekcionizma, uključujući jednostrana trgovinska ograničenja. One će se zalagati za transparentni i nediskriminacioni, višestrani trgovinski sistem, koji je zasnovan na glavnoj ulozi Svetske trgovinske organizacije i poštovanju njenih pravila, naglašava se u dokumentu.

Podsetimo, kineski predsednik Si Đinping je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ruskim liderom rekao da je Vladimir Putin njegov najbliži prijatelj.

Kineski lider se nalazi u zvaničnoj poseti Rusiji do 7. juna. U programu posete je predviđeno da Si Đinping kao počasni gost učestvuje na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala