Osnivač Treće dinastije: Misterija drevnog egipatskog faraona

Pratite nas
Prvi faraon Treće dinastije drevnog Egipta Sanakt često se predstavlja kao prvi „div“ te civilizacije. Sanakt je vladao Egiptom oko 1000 godina pre nego što je Ramzes Drugi došao na tron. Ramzes, koji se smatrao izrazito visokim, oko 1,75 m, bio je „patuljast“ u poređenju sa Sanaktom.

Iako je vladao punih 18 godina, mnogi arheolozi tvrde kako tačan period njegove vladavine ostaje misterija.
Sa neverovatnih 2 metra visine, bio je pravi div za svoje vreme. Veruje se da su 1901. godine u malom selu Beit Kalaf arheolozi iskopali upravo njegove posmrtne ostatke.


Iako je bio i neobično širok, proporcije njegovih dugih kostiju bile su prilagođene kao kod većine drugih drevnih Egipćana u to vreme.
U studiji objavljenoj u „The Lancet: Diabetes & Endocrinology“, navodi se da je drevni egipatski faraon možda patio od gigantizma. Stručnjaci sa Univerziteta u Cirihu, koji su detaljno analizirali ostatke, veruju da je ovo najstariji primer gigantizma u ljudskoj istoriji.
Suprotno uvreženom mišljenju, visina Sanaktu nije omogućila nikakve društvene pogodnosti, jer su u ranim egipatskim dinastijama bile preferirane kratke statue, pošto je bilo „mnogo malih ljudi u kraljevskoj službi“, zaključili su stručnjaci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala