Vašington se meša u sve: Pompeo traži od Rusije izveštaj o padu malezijskog aviona

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji
Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kao i obično, SAD se mešaju u stvari koje ih se ne tiču, prokomentarisao je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško poziv državnog sekretara SAD Majka Pompea da Moskva preda izveštaj o istrazi o padu malezijskog aviona 2014. godine u Donbasu.

„Kakve veze ima Vašington sa padom ’boinga 777‘, na liniji MH17, u Donbasu, i istragom o tome“, zapitao se ruski diplomata, ocenivši ponašanje Bele kuće kao naviku.

„To je taktika Amerikanaca da svima naređuju. Kakve veze SAD imaju sa tim?“, iznenadio se Gruško.

Izveštaj holandske komisije o uzrocima pada aviona Boing 777 na liniji MH17 - Sputnik Srbija
Malezija: Prekomerna politizacija istrage o padu aviona MH17

On je dodao da na istragu još nije stavljena tačka, bez obzira na to što se o tome više puta govorilo. Ipak, zaključci, kako je kasnije objašnjeno, bili su prevremeni.

Ranije je Majk Pompeo zatražio od Rusije izveštaj o padu malezijskog aviona 2014. godine. Prema mišljenju Amerikanaca, Rusija bi trebalo da pokaže veću inicijativu.

„Nadam se da će Rusija razumeti da je u njenom interesu da podnese izveštaj o tome šta se desilo u tom užasnom incidentu koji je odneo živote ljudi“, izjavio je državni sekretar SAD.

Na pitanje novinara da li Holandija može da računa na podršku SAD u tom slučaju, američki državni sekretar je odgovorio potvrdno. Prema njegovim rečima, on je već razgovarao sa svojim holandskim kolegama o tome „šta da se uradi da Rusija odgovara za tu užasnu tragediju“.

Međutim, ruskim stručnjacima nije dozvoljeno da učestvuju u radu međunarodne istražne grupe.

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo od Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. U avionu se nalazilo 298 putnika i članova posade i svi su poginuli. Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala