Korišćenje biogoriva u saobraćaju

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je Nacionalnim akcionim planom za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji je usvojen 2013. godine, predviđeno da korišćenje biogoriva u sektoru saobraćaja u Srbiji počne od 1. januara 2015. godine, tek sada je u završnoj fazi priprema podzakonskih akata.
Korišćenje biogoriva u saobraćaju

To što kasnimo sa početkom primene ne oslobađa nas preuzetih obaveza: i dalje Srbija ima obavezu da dostigne nivo potrošnje od 10 odsto biogoriva u sektoru saobraćaja u 2020. godini. Na to smo se obavezali Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice i Odlukom Ministarskog saveta Evropske zajednice, a te obaveze su ugrađene i u predpristupne pregovore sa EU.

Biogoriva u saobraćaju u Srbiji se najavljuju već godinama. Radi se, pre svega, o biodizelu i bioetanolu, s tim što je u razvijenim, zapadnoevropskim zemljama, koje su odavno otpočele sa njihovom primenom, sada već aktuelna druga generacija ovih goriva — a mi još nismo „prebobali“ dečje bolesti u njihovoj proizvodnji, namešavanju sa naftnim derivatima, kao ni u korišćenju.

Sa prof. dr Dragoslavom Stojiljković, redovnom profesorkom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara šta je sve neophodno ispuniti u procesu uvođenja biogoriva u sektor transporta, kako bi Srbija ispunila svoje obaveze na smanjenju proizvodnje gasova sa efektom staklene bašte (pre svega CO2), jednom rečju, neophodnosti da kad već kasnimo, ne ponovimo greške onih koji su odmakli sa korišćenjem biogoriva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala