Poruka premijera Luksemburga: Srbija zna da se mir ne može uzimati zdravo za gotovo

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLGzavije Betel
Gzavije Betel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veze između Srbije i Luksemburga bazirane su na poverenju i uzajamnom poštovanju i ja sam neko ko veruje u vrlinu iskrenog dijaloga, izjavio je premijer Luksemburga Gzavije Betel, koji boravi u poseti Beogradu.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Haradinaj: Međunarodne bezbednosne instance su bile svesne naše akcije
Betel je za „Blic“ rekao da u Srbiju dolazi kao prijatelj i da je njegov cilj da se kroz susrete sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razmotre već postojeći politički, ekonomski i kulturni bilateralni odnosi između dveju zemalja, ali i da se vidi gde bi moglo da bude više prostora za saradnju.

„Ovde mislim, na primer, na ICT sektor, gde Luksemburg već radi na tome da postane predvodnik u Evropi“, kaže Betel.

On ističe da je Luksemburg dugogodišnji partner Srbije i uvek je podržavao njen evropski put.

„I zapadni Balkan uopšte ima ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i mira na našem kontinentu. I kao što vaša zemlja, nažalost, dobro zna: mir se nikada ne može uzimati zdravo za gotovo. Sporazum između Beograda i Prištine je u interesu ne samo građana obe zemlje, već je važan zbog nastavka puta ka članstvu u EU“, rekao je Betel, prenosi Tanjug.

On dodaje da je, naravno, na Beogradu i Prištini da odluče o uzajamno prihvatljivom sporazumu.

„Kao što je pokazao paket proširenja, postoji i nekoliko drugih aspekata u kojima je potrebno postići veći napredak, posebno u poštovanju vladavine prava. Međutim, verujem da vaš predsednik i premijerka koji su proevropski nastrojeni, proaktivno rade na rešavanju ovih pitanja“, kazao je premijer Luksemburga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala