Rusija poziva Japan na sklapanje mirovnog sporazuma na realnim osnovama

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaJapanska i ruska zastava
Japanska i ruska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija poziva Japan na sklapanje mirovnog sporazuma posle Drugog svetskog rata koji bi bio na realnim osnovama i koji bi postavio pravac razvoja bilateralnih odnosa, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kako je rekao, Moskva nastavlja da ulaže napore kako bi razjasnila japanskim kolegama potrebu za potpisivanjem mirovnog sporazuma koji ne samo da bi označavao kraj rata, nego bi se odrazio na sve te dekade koje su prošle od tog trenutka i koji bi pokazao nivo odnosa između Rusije i Japana.

Kurilska ostrva - Sputnik Srbija
Moskva: Mirovni sporazum sa Japanom moguć samo dugotrajnim i mukotrpnim radom

Lavrov je istakao da intenziviranje pregovora ne znači da su dve države približile stavove. „Postoji još mnogo problema. Međutim, dogovorili smo se da ne otkrivamo detalje pregovora“, istakao je on.

Lavrov je rekao i da je tokom pregovora skrenuo pažnju japanskim kolegama da Rusija neće ignorisati agresivnu retoriku SAD koja se odražava na odnose sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona.

„Situacija u oblasti bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu direktno se odražava ne samo na odnose Rusije i Japana, već i na odnose sa svim drugim zemljama tog dela sveta. To što je Amerika u svojoj doktrini označila Rusiju kao neprijatelja, zbog čega sebi dopušta de preduzima određene preventivne vojne mere, Rusija na to neće zatvarati oči“, upozorio je.

Ruski ministar je rekao i da je takva agresivna retorika Amerike ispraćena konstantnim potvrdama fundamentalnog karaktera vojnog saveza sa SAD od strane japanskog rukovodstva. „Uporedite te dve činjenice i shvatićete u čemu je problem. Nadam se da to i japanske kolege razumeju“, ocenio je.

Lavrov je rekao i da je na sastanku sa Konom dogovoren susret Vladimira Putina i Šinzoa Abea na marginama samita G20 u Osaki, 29. juna, a dodao je i da je pozvao ministra inostranih poslova Taroa Kona da poseti Rusiju radi daljih pregovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala