Austrija dobila prvu kancelarku

© LISI NIESNERAustrijska kancelarka Brigit Birlajn
Austrijska kancelarka Brigit Birlajn - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen naložio je danas Brigite Birlajn, aktuelnoj predsednici Ustavnog suda, da formira novu prelaznu vladu Austrije. Kako prenosi Tanjug, Brigite Birlajn, koja važi za osobu konzervativnog političkog opredeljenja, prva je žena koja je u istoriji Austrije postavljena na funkciju kancelara.

Ona je od 2018. godine predsednica Ustavnog suda i smatra se nadpartijskim kadrom, ali je oba velika „skoka“ u svojoj karijeri ostvarila pod vladom koju su činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), najpre 2003. kada je postala potpredsednica i prošle godine kada je postavljena za predsednicu Ustavnog suda.

Birlajnova je rođena u porodici državnih službenika i želela je da studira umetnost ili arhitekturu, ali ju je majka, koja je završila umetnost, savetovala da ipak upiše prava.

Hajnc-Kristijan Štrahe na kompromitujućem videu zbog kojeg je pala austrijska vlada - Sputnik Srbija
Kako je Ruskinja postala Bosanka: Novi detalji snimka koji je srušio austrijsku vladu

Završila je studije u roku i sa 26 godina položila državni ispit, te je sa 28 godina postavljena za državnog tužioca, a sa 41 je bila na dužnosti glavnog tužioca.

Takođe, bila je i predsednica Udruženja državnih tužioca Austrije, funkcija koju je držala dugo godina do ulaska u Ustavni sud.

Birlajnova je imenovana za mandatara za formiranje prelazne vlade, koja će biti na dužnosti do formiranja nove vlade nakon prevremenih izbora koji treba da se održe u septembru.

Van der Belen je, predstavljajući mandatara kojeg je izabrao, rekao da je dogovoreno da će prelaznu vladu činiti eksperti, o čemu postoji konsenzus sa parlamentarnim strankama.

„Poslednji dani su za austrijsku državu bili izazovni. U pojedinim stvarima smo ulazili na nove terene, nakon što je izglasano nepoverenje vladi. Nismo nijednog trenutka koračali bez orijentacije, jer smo imali jasnu kartu u rukama, koja ne može biti tačnija, a to je Ustav. Ustav nam daje za svaki korak jasne smernice šta treba raditi. On je osnova naše demokratije, takoreći operativni sistem“, poručio je on.

Van der Belen je naglasio da Ustav predviđa da u takvoj situaciji on bira mandatara i da je izabrao da to bude žena o kojoj su novine pisale da je uvek u nečemu prva, a tako će biti i prva kancelarka.

„Tražili smo nekog ko dobro poznaje Ustav, a ko bi bio bolji nego predsednica Ustavnog suda“, kazao je on.

Van der Belen je zamolio parlamentarne partije da ukažu poverenje novoj kancelarki i vladi do izbora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala