Erdogan i Tramp najavili susret za mesec dana

© AFP 2023 / Murat CETINMUHURDAR / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICEPredsednici Turske i Sjedinjenih Američkih Država Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp na marginama samita G20 u Argentini
Predsednici Turske i Sjedinjenih Američkih Država Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp na marginama samita G20 u Argentini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Tajip Erdogan i američki predsednik Donald Tramp su se tokom telefonskog razgovora složili da se sastanu na marginama samita G20, koji je zakazan za 28. i 29. jun u Japanu, objavio je direktor za komunikacije predsednika Turske Fahretin Altun u postovima na Tviteru.
Američki avion f-35 - Sputnik Srbija
Turska protiv Amerike: Vašington bi mogao da obustavi obuku turskih pilota

Dvojica lidera razgovarala su o pitanjima kao što su jačanje trgovinske razmene dve zemlje i turski planovi za kupovinu ruskog raketnog sistema S-400, potvrdio je i Džad Dir, portparol Bele kuće, prenosi Rojters.

Turska je predložila da dve zemlje formiraju radnu grupu koja bi procenila potencijalni uticaj S-400 na avione F-35, ali se SAD još nisu oglasile povodom tog predloga. Tokom današnjeg razgovora Erdogan je ponovio Trampu ponudu Turske za formiranje radne grupe, napisao je na Tviteru Altun.

Veze između dva NATO saveznika narušene su zbog odluke Ankare da kupi ruski raketni sistem S-400, što bi prema tvrdnjama Vašingtona moglo da ugrozi borbene avione F-35.

Dva saveznika se razilaze i po raznim drugim pitanjima, uključujući i političke razlike u vezi sa krizom u Siriji i američkim sankcijama Iranu, navodi agencija, a prenosi Tanjug.

Vašington je zapretio da će uvesti sankcije Turskoj ako kupi ruske raketne sisteme, što bi verovatno narušilo ekonomiju Turske. Lira beleži pad vrednosti od 14 odsto ove godine delom i zbog najave sankcija SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala